Hyllet fredsprisvinneren med fakkeltog

«Viva Colombia» ble jublet mot Colombias president Juan Manuel Santos da han, i tradisjonen tro som fredsprisvinner, ble hyllet med jubel og fakler utenfor Grand Hotel.

Publisert:

STØTTE: Fakkeltog fra Jernbanetorget til Grand Hotel i forbindelse med at Colombias president Juan Manuel Santos mottok fredsprisen i Oslo lørdag. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

NTB

Fredsprisvinner Juan Manuel Santos kom ut på balkongen på Grand Hotel klokken 19 lørdag kveld og mottok hyllesten fra de rundt 1.000 som hadde møtt opp i det milde kveldsværet.

«Viva Colombia»

«Viva Colombia» ble ropt mot ham da han alene sto på balkongen, før han etter hvert fikk med seg hele familien ut.

Det var et livlig oppmøte for å hylle årets fredsprisvinneren. Folk i tradisjonelle colombianske drakter danset og sang seg oppover Karl Johan til colombiansk musikk. Mange bar eller var ikledd det colombianske flagget.

Det er Norges Fredsråd og Colombiaforum som sto bak årets fakkeltog.

– Med dette slutter vi oss til de hundretusener som har demonstrert i Colombia for å vise sin støtte til fredsprosessen de siste ukene, sier leder Hedda Langemyr.

– Stor dag

Maria Esquivel var én av de mange colombianerne som var i Oslo fredsprishelgen. Hun er flyktning fra Colombia og har bodd i Sverige i 23 år. Hun kom ene og alene fra den nordsvenske byen Umeå for å hylle Santos.

– Dette er en stor dag for alle colombianere, og jeg ville dra hit for å hylle Santos, fortalte hun.

Fredsprisvinner Juan Manuel Santos hilser fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotel lørdag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Esquivel forteller at fredsavtalen vil ha en stor betydning for Colombias fremtid og Fremtiden til barna i Colombia.

– Han har gjort en viktig jobb, og jeg støtter hans budskap om at fred bare kan skapes gjennom dialog, sa hun.

Lover å kjempe videre

Santos får prisen for sitt arbeid med å få på plass en fredsavtale med FARC-geriljaen i Colombia.

Målet er å få slutt på en 50 år lang borgerkrig. Men for at det virkelig skal bli fred i Colombia, må også 1.500 ELN-opprørere legge ned våpnene sine.

Da den colombianske presidenten ble tildelt årets fredspris under en storslått seremoni i Oslo tidligere fredag sa han at han lover å kjempe videre for fred for sitt krigstrøtte hjemland.

– Jeg skal gjøre mitt beste, men å sette opp et tidsskjema virker alltid mot sin hensikt i denne typen forhandlinger, sier presidenten i et intervju med nyhetsbyrået AFP i Oslo.

Dagen ble avsluttet med gallamiddag på Grand Hotel, med blant annet blekksprut-carpaccio, akevittsorbé og reinsdyr indrefilet fra Røros på menyen.

Publisert: