Ti apper du bør ha hvis du elsker å gå på ski.

Få maksimalt ut av turen.

Apper kan være kjekke å ha, men været er det fint lite å gjøre med.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Noe av poenget med å komme seg ut på skitur er vel å komme nærmere naturen, og samtidig unna alt teknologisk mas og kjas. Men du trenger ikke å legge igjen mobilen hjemme for å nyte turen – snarere tvert i mot. Det finnes flere ski-apper som til og med kan gjøre opplevelsen enda litt bedre – eller morsommere.

Vi har kjørt slalom gjennom app-utvalget i Apple App Store og Google Play, og plukket opp noen av appene som være nyttige å ha på mobilen i vinter. Utvalget av slike apper begynner å bli ganske bra også, selv om flere av dem burde vært oppdatert oftere.

Vi har delt opp i to kategorier: Appene du trenger før du drar ut, og apper du kan bruke i løypa eller i bakken.

Sjekk forholdene før du drar ut

vaer.jpg

Før du skal ut på skitur eller i bakken, er det selvfølgelig en god idé å sjekke værmeldingen. Bruk din foretrukne vær-app, for eksempel:

Derimot finnes det andreapper som kanskjekan gi deg en enda bedre pekepinn på hvordan forholdene er i bakken eller i skiløypa. Dessverre er ikke alle appene tilgjengelige eller oppdaterte ihele landet, men flere av dem vil nok kunne være til hjelp.

Disse har vi plukket ut:

Skiinfo Ski & Snørapport (slalom/snowboard)

skiinfo-i.jpg

Denne appen er for deg som skal stå på snowboard eller slalom, og vil sjekke hvordan forholdene er før du drar i bakken. På de fleste populære vintersportstedene i Norge vil du finne relativt ny informasjon om hvor mye snø som har falt, og hvordan forholdene er i løypene. Flere steder kan du dessuten se webcam-bilder fra bakken, samt løypekart. Appen viser også en oversikt over hvor mange skiheiser og bakker som er åpne.Skal du til for eksempel Hafjell eller Geilo for å stå på ski eller snowboard, bør det være mulig å få en oppdatert snørapport rettiappen. Dendekker for øvrig utenlandske vintersportsteder også.

Skiinfo kunnevært en veldig nyttig app for flere, men dessverre lider den litt av at mange av stedene ikke har oppdatert informasjon om bakkeforholdene. Dermed forsvinner mye av poenget i de mindre bakkene.

iMarka (langrenn)

iMarka-i.jpg

Skiforeningen har laget en veldig kjekk app om løypeforholdene i Oslo og Akershus kalt iMarka. Den viser også noen fåløyper i Oppland. iMarka-appenvil altså først og fremst komme deg til gode hvis du liker å gå langrenn i områdene rundt hovedstaden.Her kan du sjekke føremeldinger for blant annet Nordmarka, Follomarka, Gjøvik og Kjekstadsmarka, og se hvilke løyper som skal være nypreparerte.

Detvirker som om denne informasjonen også blir hyppigoppdatert i løpet av skisesongen. Du kan også laste ned offline-kart for området du vil gå i, slik at du lettere finner løypene.

Denuoffisielle appen Markaguiden til Android byr på de samme føremeldingenetil Skiforeningen. Løypene vises på en fin og oversiktlig måte i appen.

Skisporet (langrenn)

skisporet-i.jpg

Denne appen er ment å dekke større deler av landet enn Skiforeningens app, og det gjør den. Likevel er det mange områder som ikke er tatt med i det hele tatt. Søkefunksjonen i iPhone-appen er helt håpløs, men hvis du vet nøyaktig hva løypen heter, kan det hende at du får sjekke når den sist ble preparert. I Android-appen kandu derimot velge region eller fylke, ogdet gjør det litt lettere å finne løypene.Kartet virker likevel ganskeuoversiktlig, så denne appen fremstårmest som en nødløsning for de som vil gå på ski utenfor Stor-Oslo.

I Skisporet-appen får du i det minstedetaljertprepareringsvarsel for noen utvalgte skiløyper, og på disse stedene vil appen helt klart være nyttig.Du ser også hvor mange løyper som er tilgjengelig i det aktuelle området.

UT.no (langrenn)

ut-i.jpg

Den populære appen UT.no, laget av Turistforeningen og NRK, forbinder du kanskje først og fremst med fotturer. I innstillingene på kartet kan du imidlertid velge at den skal vise langrennsløyper også.På kartet vil detda dukke oppforeslåtte turløyper for langrennsløpere, markert med et skiløper-symbol. Fargene indikerer vanskelighetsgraden på løypa.

Du får kanskje ikke info om preparerte løyper i denne appen, men du får gode turforslag. Ikke minst finner du langrennsløyper i store deler av Norge.

I løypa, eller i bakken

trening.jpg

Både langrenn, slalom og snowboard regnes naturligvis som trening, i tillegg til rekreasjon. I flere av de mest populære treningsappene kan du også stille inn treningsøkten deretter. Vi kommer tilbake til noen andre alternativer lenger ned, men husk at du fint kan bruke treningsappen du (kanskje) bruker fra før. For eksempel:

Hvis du bruker en av dissetreningsappene, eller en som ligner, kan du se etter «downhill skiing» (slalom), «snowboarding» eller «Cross country skiing» (langrenn) der du velger øvelse.

Med disse appene kan du for eksempelse hvor lenge du har holdt på i bakken, eller hvor langt du har gått på ski ,og hvilken rute du har gått, samt hvor mange kalorier du har forbrent.

Det finnes selvfølgelig apper som spesialiserer seg mye mer enn dette. Vi har funnet frem en haug av apper som kan være nyttige når du suser nedover bakken med mobilen i lomma.

God glid (langrenn)

Få ting er verre enn å legge ut på skitur med feilsmurte ski. Det kan appen God glid hjelpe deg med å unngå. Appen byr på en rekke instruksjonsvideoer som viser hvordan du bør smøre og preparere langrennskiene dine. Videoene er ment som et tillegg til en bok med samme navn, så du får ikke alle tipsenei denne appen.

Den er imidlertid gratis, og kan være kjekk for deg som for eksempel ikke vet hvordan du bør fjerne klister eller legge på voks.

Silkeføre (langrenn)

Silkeføre er en annen smøre-app, som kun finnes til Android-mobiler. Denne skiller seg imidlertid litt ut fra andre smøre-apper.Appen gir deg både generelle og litt mer spesifikke smøretips, som hvordan du skal unngå kladder og ising i klisteret. Ikke minst kan du velge temperatur og snøtype og få konkrete tips til hva slags smøring som kan passe.

DaTek.no testet appenfor et par år siden,fikk den gode skussmål. Dessverre har den ikke blitt oppdatert siden 2013, og designmessig ser ikke appen så veldig bra ut i forhold til nyere apper.

Smøretips går imidlertid ikke ut på dato, så informasjonen den byr på er fortsatt nyttig og relevant fortsatt – særlig hvis du er litt rådvill når det gjelder riktig smøring.

Ski Tracks (snowboard/slalom)

Appen Ski Tracks finnes til både Android og iPhone, og er ment å være en litt mer detaljert «GPS-tracker» til snowboarding og slalomkjøring. Her får du se maks hastighet, distanse, høydeforskjell og hvor bratte løyper du har kjørt.Hver gang du bruker appen kan du også registrere ting som hvordan værforholdene var, og hvordan du synes treningsøkten gikk.

Vi ville nok heller brukten vanlig treningsapp, men Ski Tracks eller en lignende app kan være artig for de mest ihuga vintersportutøverne.

Alternativer:

Ski School (slalom)

Ski School viser deg noen smarte triks til bakken - rett på mobilen.

For de som ikke har stått så mye på slalomski, kan noen enkle råd og tips gjøre underverker for opplevelsen i bakken. Appen Ski School er laget av en fyr som etter sigende har jobbet somskiinstruktør i fire forskjellige land, og kan gi råd uansett hvilket nivå du er på. Instruksjonene er på engelsk.Igratis-appen Ski School Lite får du utdrag fra noen av videoene som finnes i betalings-appene. For eksempel viser han hvordan du skal ploge, og forklarer hvorfor du bør prøve å få en S-form på svingene, og ikke Z-form.

Hvis du synes videoene i gratisversjonen har noe for seg, kan du kjøpe en av de andre Ski School-appene for flere tips. Vi kjøpte «Beginners»-appen, som byr på 11 instruksjonsvideoer for nybegynnere, samt en funksjon som lar degsammenligne med et videoopptak av deg selv. Alt i alt en ganske braapp for deg som ikke er helt trygg i slalombakken.

Ski School Lite (gratis) –Android/iPhone

Ski School BeginnersAndroid(25 kr.) /iPhone(49 kr.)

Utgiver Elate Media har også apper for Intermediate (viderekomne), Advanced (avanserte) og Experts (eksperter, kun iPhone). Disse finner du iGoogle Play(Android) ellerApple App Store(iPhone).

Ski Lessons 4U (slalom)

ski-lessons-i.280x498!.jpg

Dette er en app-serie som ligner veldig på Ski School, men vi synes Ski School er hakket bedre. Instruksjonsvideoene til Ski Lessons 4U er riktignok på høyde, men grensesnittet i appen er ganske rotete. Se gjerne videoene du får i gratis-appen først, men vi tror du vil synes det er bortkastede penger å bruke 20-40 kroner på fullversjonene. Ski Lessons 4U Free (gratis) –Android/iPhone

De øvrige skiskole-appene finner du hos utgiverSkiLessons4U.comi Google Play, ogDAT1i Apple App Store.

Hvilke apper bruker du i skibakken eller i langrennsløypa? Kommentér i forumet!

Et bittelite varmeelement kan gjørevintersportopplevelsen enda bedre

Disse skibrillene blir aldri duggete

Publisert: