Er det greit å kjøre bil barbent eller med sandaler?

UP: — Det skal man være veldig forsiktig med.

IKKE ULOVLIG: Selv om flip-flopp-sandaler kan øke risikoen for bilulykker er det ingen lover som hindrer deg å bruke dem.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Sommeren er ikke bare årstiden for nakne føtter og flip-flopp-sandaler, men også for lange bilturer på tett trafikkerte veier.

For enkelte kan det også være fristende å kombinere dem, ved å kjøre svippturer til butikken i flip-flopper, eller å kjøre et par etapper barbent for å lufte føttene under en lang biltur.

Det synes Runar Karlsen, sjef for Utrykningspolitiet (UP), er en dårlig idé.

— Det skal man være veldig forsiktig med.

— Dårlig eller manglende fottøy kan fort øke risikoen for ulykker. Det kan både øke responstiden og redusere treffsikkerheten hvis du plutselig er nødt til å trykke ned pedalene, mener han.

Akkurat like farlig, ifølge forskere:

Les også

Ikke tryggere i trafikken med håndfri mobil

Ikke ulovlig

I utgangspunktet er det lovlig å kjøre bil med hva du vil på føttene: tresko, gummistøvler, gips og flip-flopper.

Skovalget kan først straffes dersom man utgjør en fare i trafikken, eller etter man har havnet i en ulykke.

— Glipper sandalen og havner under pedalen slik at man ikke rekker å bremse tidsnok, så kan man straffes for uaktsomhet, sier Karlsen.

BØTELEGGER DEG IKKE: UP-sjef Runar Karlsen mener det er viktig å sko seg riktig til kjøreturen, men kan ikke gjøre mye med dem som sverger til strandsko eller sandaler.

Likevel mener UP-sjefen at man skal få kjøre med det fottøyet man er vant til og føler seg komfortabel i.— Jeg har møtt flere yrkessjåfører som både kjører barbent og med tresko. Det funker for dem, så det er ikke helt svart-hvitt.

Forsikringsselskapet Storebrand, som tipset om saken, forteller at de jevnlig blir kontakt av kunder som lurer på hvor grensen går.

— Det tyder på at mange er bevisst sitt ansvar, og klar over hvilke farer en faktisk kan utsette seg selv og andre for, sier Storebrands fagsjef for motor, Petter Berg.

Bakovervendt i toppen:

Les også

Disse bilstolene er best i test

I BAKHÅND: Ann Kathrin Årøen i Trygg Trafikk anbefaler å ha et par bekvemme kjøresko i bagasjerommet.

— Må ha blikket på veienAllerede i mai, etter en svært dårlig inngang på året, advarte Trygg Trafikk mot en spesielt ulykkesutsatt vår og sommer.

Selv om de sier at det å kjøre med flip-flopper er «lite smart i noen tilfeller», har ikke Trygg Trafikk særlig fokus på dårlig fottøy.

— Det er nok ikke der den største risikoen ligger, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen, og legger til:

— Det er mye viktigere å ha blikket på veien, og å konsentrere seg om kjøringen. Dessuten tror vi at de aller fleste nordmenn tar smarte valg, og ikke legger ut på kjøreturer med flip-flopper eller stilettsko.

Få flere bilnyheter her:

Publisert: