Test: Så mye sparer du på å handle medisiner i Sverige

Enkelte varer får du til godt under halv pris.

STOR TEST: Programmet TV2 hjelper deg har undersøkt prisene på 25 vanlige reseptfrie legemidler hos tre store apotekkjeder i Norge:  Apotek1, Vitus og Boots. Disse er sammenlignet med svenske Apotek Hjärtat. Prisforskjellene er til dels store.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det er store summer å spare på å velge det billigste apoteket, men da må du ut av Norge.

I kveldens program av TV2 hjelper deg viser en prissjekk at det lønner seg stort å legge turen innom apoteket, i tillegg til matbutikken, neste gang du er i Sverige.

25 vanlige legemidler uten resept

TV2 hjelper deg har undersøkt prisene på 25 vanlige reseptfrie legemidler hos tre store apotekkjeder i Norge: Apotek1, Vitus og Boots. Disse er sammenlignet med svenske Apotek Hjärtat.

OVERRASKET OVER PRISFORSKJELLENE: Steinar Madsen i Statens legemiddelverk mener det bør være større prisforskjeller mellom norske apotekkjeder.

Med ett unntak er alle legemidlene billigere på det svenske apoteket. Totalt sparer du over 900 norske kroner på å handle over grensen. Kan være hormonforstyrrende og allergifremkallende:

Les også

Disse deodorantene bør du styre unna

Halv pris

— Det er en større forskjell enn jeg var klar over, sier medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk Steinar Madsen i TV-programmet.

Enkelte varer får du til godt under halv pris i Sverige.

  • Ett eksempel: En tube Hydrokortison krem koster 39 kroner på Apotek Hjärtat og 100 kroner i Norge.
  • Et annet eksempel: Allergimedisinen Livostin koster 180 kroner på norske apotek. Hos Apotek Hjärtat koster nøyaktig det samme produktet 90 kroner .

Se oversikten under :

Like priser i Norge

Prissjekken fra TV2 hjelper deg viser også at de tre store apotekkjedene i Norge har svært like priser.

På de samme 25 produktene skiller det kun 41 kroner mellom Boots som er dyrest og Apotek1 som er billigst.

— De passer vel på hverandre og tar omtrent samme pris, i stedet for å konkurrere mer mot hverandre, sier Madsen.

Statens legemiddelverk mener det bør være større prisforskjeller mellom de tre kjedene. Det mener også Forbrukerrådet.

Salget av DNA-tester til hjemmebruk øker kraftig i Norge:

Les også

Vil forby foreldre å DNA-teste barn

Forbrukerrådet: Tydelig at det er høy profitt

— Det er helt tydelig at det er høy profitt på dette markedet i Norge, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland til oss.

BLITT EN SNAKKIS: Randi Flesland i Forbrukerrådet forteller at de erfarer at mange handler medisiner i stor stil i Sverige allerede.

Det Forbrukerrådet vil advare mot, er netthandel på legemidler som er ulovlige i Norge.— Har dere inntrykk av at nordmenn kvier seg for å kjøpe nettopp medisiner et annet sted enn Norge?

— Dette er ikke noe vi har testet, derfor skal jeg være forsiktig med å uttale meg. Men jeg oppfatter det slik at mange gjør det i stor stil allerede. Det er blitt en snakkis rundt hvor mye penger det er å spare, sier hun.

Det er kjapt å konkludere: «Han har ADHD».

Les også

Men hva skiller naturlig aktive barn fra barn som er helt hyper?

Vil ikke la seg intervjue

Ingen av kjedene har villet la seg intervjue i saken, men Apotekforeningen, som er apotekenes bransjeorganisasjon, mener kjedene følger nøye med på hverandres priser, og at ingen vil stikke seg ut ved å være dyrere.

— Kan det være at de samarbeider om prisene? Det ser jeg som helt utelukket, her er det priskonkurranse som gjelder, sier kommunikasjonssjef Jostein Soldal.

Boots skriver i en epost at det er sterke begrensninger på hvordan legemidler kan markedsføres, og at det kan føre til like priser.

Det generelle prisnivået i Sverige er lavere, men, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), ikke så mye som 30 prosent.

Så hva er da forklaringen på den store prisforskjellen mellom norske og svenske apotekvarer? Soldal peker på en annen mulig forklaring:

— Vi vet at farmasøytlønningene i Norge er relativt høye. For å betale den lønnen, så er man nødt til å ha inntekter, så enkelt er det, sier Soldal.

Opptatt av å spare penger, og å velge beste produkt? Her er noen utvalgte tester:

Publisert: