Det hemmelige kartet på mobilen

Mobilen registrerer hvor du er, og når du er der.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Vi går knapt en meter uten. Mobilen er med oss over alt, men de færreste tenker over at mobilen vet hvor du til en hver tid befinner deg. Iphonen din lager til og med et eget kart over hvor du ferdes og oppholder deg mest.

Guffent å tenke på? Da kan du velge å slå av lokasjonsdata. Hvordan det gjøres, kan du se i videoen øverst i saken.

For det er nemlig slik at du selv må gå inn å deaktivere stedsdata. I telefonens fabrikkinnstilling er den skrudd på. Det liker Datatilsynet dårlig.

Tillater du mobilen å bruke stedsdata? Svar i pollen under!

Kan koste deg dyrt:

Les også

Denne Iphone-funksjonen bør du vurdere å slå av

— Viktig at brukerne får valget om å skru på

— Det er viktig at brukeren selv får valget om å skru på lokalisering og får dette valget på en enkel måte. Når man først velger å sette på lokalisering på en enhet eller app, skal det være like lett å endre mening og kunne stenge for slik lokalisering, sier Atle Årnes som er fagdirektør i Datatilsynet.

OFTE BESØKT: Slik ser kartet over ofte besøkte steder ut på Iphone.

— Apple hevder at det kun er brukeren selv som har tilgang til stedsdataene. Kan vi føle oss trygge på at Apple og Google oppbevarer dataene trygt? - Store aktører ønsker å være veldig klare på at de behandler dataene trygt og ikke misbruker dem for videresalg. På den annen side er de blitt enorme aktører med veldig mange tilknyttede datterselskaper, og utvekslingen av personopplysninger mellom disse selskapene er en personvernutfordring. Selskapene presser dessuten gjerne på for å innhente så generelle samtykker som mulig for å lettere behandle personopplysninger.

Årnes har følgende råd til hvordan man skal forholde seg til lokasjonsdata på mobilen:

  • Hold oversikt over appene du benytter og slett de du ikke bruker. Det er lett å installere en app igjen om du skulle savne den.
  • Dersom appen ber om lokasjonsdata uten at du forstår hvorfor, steng for appens tilgang til lokasjonsdata i oppsettet. Om det ikke er mulig, ikke bruk appen.
  • Å velge bort dårlige apper er det sterkeste kortet vi brukere har.

Apple selv peker på at brukerne ved å tillate telefonen å lære hvilke steder du besøker, kan få nyttig stedsbasert informasjon. Valget er ditt.

Les også

Facebooks nye tjeneste er trolig ulovlig i Norge

Les også

Lager «smart-by» med mobilen på Aker brygge

Kan koste deg dyrt:

Publisert: