Vil at flere skal fly droner

Myndighetene vil fremme utvikling og bruk av droner i Norge.

KOMPLISERT: I januar i år trådte det nye regelverket for droner i kraft, men mange sliter fortsatt med å forstå hva som er lov og ikke.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Bruken av droner i Norge vokser voldsomt, både kommersielt og til privat bruk som hobby og rekreasjon. Så populære at Luftfartstilsynet så seg nødt til å oppdatere regelverket forfjernstyrte luftfartøy, og de nye lovene trådte i kraft i januar i år.

Et rett så komplisert regelverk som i liten grad skiller mellom kommersiell og privat flyving med droner, og som gjør at det hersker en del usikkerhet om hva som faktisk er lovlig bruk for vanlige folk.

Det er en av grunnen til at Samferdselsdepartementet i dag arrangerer en idédugnad om droner.

Vil at flere skal fly med droner

Myndighetene ønsker å legge best mulig til rette for at norsk dronenæring kan vokse, og samtidig løse utfordringene bruken av droner fører med seg, fremgår det av invitasjonsbrevet fra departementet.

Deltagerne på idédugnaden inkluderer de mest berørte etatene og departementene, blant andre Avinor, Datatilsynet, Forsvarsdepartementet, Luftfartstilsynet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Cato Karlsen, er møteleder for idédugnaden. I en epost til Tek.no skriverKarlsen atdroner kan løse en rekke oppgaver på en billigere, raskere, mer miljøvennlig og ikke minst sikrere måte.

–Sommerens mange nyhetsklipp om droner illustrerer at vi møter utfordringer, det kan gjelde sammenstøt på bakken, filming av folk på stranden, droner i nærheten av flyplasser og andre sikkerhetsutfordringer, skriver han.

Les Tek.nos guide til de nye dronereglene

Liten risiko - lite regulering

Når det gjelder privat bruk mener Karlsen blant annet et reglene må være risikobasert, som betyr at droneflyvning med lav risiko krever liten grad av regulering, mens større risiko krever større grad av regulering.

–Vi ser imidlertid at utviklingen skjer utrolig raskt, og dermed er en kontinuerlig oppdatering av regelverket viktig for å henge med i utviklingen med hensyn til å ha et fornuftig og lettfattelig regelverk, skriver Karlsen.

Luftfartstilsynet opplevde i sommer stor pågang fra privatpersoner som ville vite om de trengte å søke tillatelse for å fly med sine droner.

Det er med andre ord et stort behov for et klarere regelverk. Departementet oppfordret tidligere i sommer Luftfartstilsynet om å utarbeide tydeligere regler, og er enig i atdagens regelverk er altfor komplisert.

Så gjenstår det å se om idédugnaden resulterer i en tydelig og lettfattelig utforming av reglene som skiller mellom privat og kommersiell bruk, og som folk flest kan forstå uten problemer.

Mediehuset Tek.no er eid av Tu Media

GUIDE:Slik blir du dronepilot

TEST: Dette er den beste dronen vi noen gang har fløyet

Sjekk dette spektakulære dronetrikset:

Publisert: