Dansk barnebok om sex fra 1971 skaper blest - igjen

Bokens frodige illustrasjoner ble delt på Facebook under #Traumatised!! Nå koker det på sosiale medier.

DRØY KOST: Enkelte reagerer på tegningene i den over 40 år gamle bildeboken for barn.
GLAD FOR ENGASJEMENT RUNDT SEXOPPLYSNING. - Jeg ønsker velkommen at boken igjen skaper engasjement, sier forfatteren av den omstridte boken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

I de frisinnede 70-årene kom boken ut i Danmark, i Norge under tittelen «Slik får man et barn».

Forfatteren og illustratøren er sexologen og psykoterapeuten Per Holm Knudsen.

Som ut fra intet har illustrasjonene fra denne bildeboken som skal forklare barn om blomsten og bien begynt å spre seg i sosiale medier de siste dagene.

covernorge.jpg

Forfatteren ble tatt på sengen over at hans over 40 år gamle bok plutselig er blitt en viral suksess.— Etter hva jeg kan forstå er det en amerikansk kvinne som har kopiert hele boken og lagt den ut på Facebook. Innlegget fikk en masse kommentarer og skal ha blitt delt over 150.000 ganger. Jeg kunne ikke skjønne hvorfor jeg i helgen begynte å få så mange venneforespørsler fra amerikanere, ler Knudsen.

Her, hos Nasjonalbiblioteket, kan du lese hele boken.

«The Most Traumatizing Children’s Book in the World»

Facebook-brukeren Crysta-Mai Elassaad postet en innlegg under #Traumatised!! og la ved kopier av alle illustrasjonene.

Reaksjonene og delingene lot ikke vente på seg. Buzzfeed, som har bragt videre alle illustrasjonene, omtaler boken slik:

« How a Baby Is Made was written to show them EVERY step of the process. In graphic detail (...) the entire process of making a child from conception to actual birth with frank language and colorful illustrations.»

Det har sydet på Twitter og i kommentarfelt.«Love Denmark. Tell it like it is.», skriver noen, mens andre synes dette er drøy kost.

Twitterbruker Daniel Ahchiev skriver: «How A Baby Is Made» is The Most Traumatizing Children’s Book in the World»

Danske Berlingske Tidene har også omtalt saken.

Skapte «ballade» i 1971

— Kopieringen er jo et klart brudd på loven om copyright, men jeg har ikke rukket å diskutere med forlaget mitt om og hva vi eventuelt skal gjøre ennå, legger han til.

Forfatteren har ikke lest alle kommentarer, men har notert deg at det er litt av hvert.

— Det er mange som husker boken fra da de var små, og som synes det er gøy. Så er det noen som blir forarget. Noen voksne synes tydeligvis at slikt skal man ikke vise og fortelle. Men det er jo slik det skjer, det å få barn, det er ikke noen hemmelighet i det, sier han.

Også da boken kom ut i 1971 ble det hva man på dansk kaller «ballade».

— Boken ble et spørsmål for Folketinget. Kristeligt Folkeparti ville ha forbudt mot den og ønsket ikke at den skulle distribueres på folkebibliotekene, forteller han.

Les også: Vil ha sex-undervisning for 7-åringer

- En likefrem og opplysende bok

Boken er oversatt til tolv språk, foruten i Norden er den særlig populær i Tyskland og Japan. Tegningene og forklaringene er de samme, språkdrakten er noe tilpasset de ulike landenes kultur.

— Hensikten var å skrive en likefrem og opplysende bok for barn om hvordan barn blir til. Selv er jeg vokst opp med sexologen Sten Hegelers bok «Hvordan, mor?». Men den fortalte kun med tekst og jeg syntes ikke jeg fikk et godt nok svar, så min bok ble et svar på det, derfor tittelen: «Sådan får man et barn», forteller han.

Han mener boken må ses som en forlengelse av kulturrevolusjonen og den seksuelle frigjørelsen.— Som alltid i historien kommer en motreaksjon etter en reaksjon, så det vi ser nå er en tilbakevending av puritanisme. Nå skal mannlige ansatte i barnehagen skifte bleie i påsyn av kvinner, småbarn skal ikke få være nakne på stranden og jenter i 5-årsalderen skal gå med bikinioverdeler. Det er fullstendig absurd. Jeg ønsker velkommen at boken igjen skaper engasjement, sier han.

Les også:

Les også

Mark og Hannah brøt slektens 200 år lange guttedominans med «fruktbarhetsmetode»

Les også

Dette er svangerskapet - uke for uke

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst

Har du tips om lignende saker? Send oss en epost!

Publisert: