Rasfare i Romsdal: Fjellpartiet har aldri vært i større bevegelse

Fjellpartiet Veslemannen har aldri før vært i større bevegelse enn det er nå, men det er fremdeles uvisst når fjellpartiet vil rase.

Publisert Publisert

KAN RASE: Mye nedbør fører til at NVE har økt farenivået til rødt for fjellpartiet Veslemannen. Foto: NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

75.000 liter vann har i tidsrommet mellom klokken 00.40 og 06.00 blitt tilført fjellpartiet Veslemannen. Vanntilførselen har gitt umiddelbar og stor effekt, og fjellet beveger seg nå over ti centimeter i døgnet. Enkelte steder er bevegelsen oppe i 15 centimeter i døgnet, opplyser NVE på en pressekonferanse fredag morgen.

– Det er et høyt tall. Vi har aldri opplevd så stor bevegelse før, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Steinsprut og ras i natt

Klokken 03.45 var det steinsprut og ras på fjellet. Blikra opplyser at fjellet nå er inne i en akselerasjonsfase, men at tilstanden fort kan endre seg.

Geologen presiserer at det kun er Veslemannen som er i bevegelse. Han kan ikke si noe konkret om når fjellet vil falle, men situasjonen overvåkes nøye.

– Bevegelsene er store, og farenivået er rødt, sier Blikra.

Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, opplyser at de evakuerte har det fint og at politiet har kontroll på området.

På spørsmål om når fjellet vil rase, henviser Hustad til NVE.

– Men vi ønsker at det skal skje i dag, legger han til.

I BEREDSKAP: Ordfører i Rauma Lars Olav Hustad og Lars Halvard Blikra i NVE under en pressekonferanse fredag morgen. Foto: Terje Pedersen / Scanpix

Bevegelsene i fjellet har økt

Veslemannen er en liten del av det ustabile fjellet Mannen. Mandag 2. oktober ble det varslet oransje farenivå, og tirsdag økte hastigheten opp til 20 millimeter per døgn som følge av nedbør som kom som regn og snø.

Hastigheten har holdt seg høy etter det, og torsdag ettermiddag kom det igjen nedbør. Bevegelsene økte raskt, og klokken 22 ble det varslet rødt farenivå.

Beboerne i fareområdet ble torsdag kveld evakuert, og NVE startet forsøket på å fremprovosere et ras ved å tilføre vann til det ustabile fjellpartiet rundt midnatt natt til fredag.

Publisert