Ernæringstest av røkt laks og ørret: Stor forskjell på saltinnholdet

Røkt laks og ørret er typisk julemat. Se hva som kommer best og dårligst ut i denne testen.

UTVALGET: Disse produktene er tatt med i testen. Erik Helgeneset

Bramat

Røkt laks og ørret er fet fisk som er bra for oss fordi de er gode kilder til de gunstige omega-3 fettsyrene. Ulempen med røkt fisk som dette, er at den inneholder en del salt.

Viktige fettsyrer

Fra fet fisk som laks og ørret får vi de lange omega-3 fettsyrene EPA og DHA som har mange positive effekter på kropp og helse. Disse fettsyrene kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, og kan også bidra til å motvirke diabetes type 2 og fedme. EPA og DHA er dessuten viktige for utviklingen av sentralnervesystemet og hjernen til fosteret.

Det er altså ingen tvil om at omega-3 er bra for oss. Spørsmålet er bare hvor mye omega-3 det egentlig er i dagens oppdrettslaks? Noen mener at det nesten ikke er noe igjen. Det stemmer heldigvis ikke.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Les også

Ernæringstest av julepølser: Stor forskjell på kjøtt- og fettinnhold

Les også

Ernæringstest av pepperkaker: Mye sukker og kalorier

Les også

Ernæringstest: Sjekk de sunne alternativene til ris- og rømmegrøt

Fremdeles omega-3 i dagens laks

Innholdet av EPA og DHA i filet fra norsk oppdrettslaks er imidlertid halvert fra 2005- 2015 (fra 27.4 mg/g til 11.5 mg/g). Likevel er oppdrettslaks fremdeles en av de beste kildene til EPA og DHA i kostholdet vårt. Bare makrell, sild, tran og fiskeleverprodukter har et høyere innhold av disse fettsyrene.

Dagens oppdrettslaks har mer enn 20 ganger mer EPA+DHA enn for eksempel kylling, kjøtt og egg.

I følge internasjonale anbefalinger bør voksne få i seg 250 mg EPA/DHA daglig. En porsjon oppdrettslaks (150 gram vil i gjennomsnitt gi 1,8 gram EPA og DHA, og dermed dekke behovet for en uke.

Ikke spis altfor mye røkt mat

Laks og ørret er altså sunt i seg selv. Men hva med fisk som er røkt og saltet? Spiser du mye røkt laks og ørret, får du antakelig i deg langt mer salt enn du har godt av. Særlig hvis du velger de typene som inneholder mest salt.

Det er heller ikke spesielt bra å spise altfor mye røkt mat, fordi et høyt inntak kan virke kreftfremkallende. I dag har vi to former for røkt mat; maten som tradisjonelt røykes på treflis og den som tilsettes røykearoma. Røykaroma er mindre skadelig enn tradisjonell røyking.

Testresultater

Fiskemannen Røkt laks

Bra med umettet fett, og lite salt i forhold til mange av de andre.

5 av 6 hjerter

Kolonihagen Økologisk røkelaks

Bra med umettet fett, og greit med salt.

5 av 6 hjerter

Troll Røkelaks i skiver

Bra med umettet fett, og greit med salt.

5 av 6 hjerter

Fiskemannen Røkt ørret

Lite salt i forhold til mange av de andre, men også litt mindre umettet fett.

5 av 6 hjerter

Godehav Røkt ørret

Greit med salt, mindre umettet fett enn en del av de andre.

5 av 6 hjerter

Troll Røkt ørret

Ok innhold av salt, mindre umettet fett enn en del av de andre.

5 av 6 hjerter

REMA 1000 Røkt laks

Ok innhold av salt, mindre umettet fett enn en del av de andre.

5 av 6 hjerter

Lofoten Økologisk røkt laks

Mye umettet fett, en del salt.

5 av 6 hjerter

Lofoten Røkt laks, tørrsaltet og einerøkt

Mye umettet fett, en del salt.

5 av 6 hjerter

Godehav Røkt laks

En del salt, bra med umettet fett.

4 av 6 hjerter

Jacobs Røkt laks fra Osterøy

En del salt, mindre umettet fett enn en del andre.

4 av 6 hjerter

Jacobs Røkt ørret fra Osterøy

En del salt, mindre umettet fett enn en del andre.

4 av 6 hjerter

First Price Røkt laks

Veldig lite umettet fett, men lite salt i forhold til mange av de andre.

3 av 6 hjerter

Coop Røkelaks

Mye salt, greit med umettet fett.

3 av 6 hjerter

Lofoten Einerøkt ørret

Veldig mye salt! Bra med umettet fett.

3 av 6 hjerter

Lofoten Røkt ørret

Veldig mye salt! Bra med umettet fett.

3 av 6 hjerter

Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.