Tenk gjennom dette før dere skaffer et firbent familiemedlem

— Det hender dessverre at vi får inn dyr til klinikken som ikke har fått vann på en uke, fordi barna har glemt det.

DRØMMEN OM ET DYR: Mange små ønsker seg et dyr, men husk å tenke nøye gjennom saken før dere går til anskaffelse av et kjæledyr
  • Heidi Pettersen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Dere har kanskje allerede vært gjennom det. Barna ønsker seg intenst et kjæledyr, og der barna selv ser kosen og gleden, ser foreldrene tur i all slags vær, ødelagte møbler og endeløs støvsuging.

Men barna maser og maser, og i et svakt øyeblikk gir du etter og ender kanskje med et burdyr som du tenker at barna selv kan ta ansvar for.

Det har vært skrevet mye om kjæledyr og allergier. Her er et knippe saker om temaet:

Europeisk studie: Dyrehold kan gi beskyttelse mot visse typer allergi

Slik unngår du at kjæledyret smitter deg

— Viktig at de voksne følger med

Hos veterinærene ser de ofte at det går galt.

— De små burdyrene er helt forsvarsløse, og klarer ikke å gi beskjed om at de trenger noe. Derfor hender det dessverre at vi får inn dyr til klinikken som ikke har fått vann på en uke, fordi barna har glemt det. Det er annerledes med katter og hunder, fordi de maser på eier dersom de har et behov. Derfor er det svært viktig at de voksne følger med på at burdyrene har det de trenger. Mange barn har jo en tendens til å følge opp veldig tett de første par ukene, og når den første interessen har lagt seg, er det fort gjort å glemme å fylle opp den vannflasken, sier veterinær Torill Moseng.

Huseiere er mer utsatt enn andre for smitte, ifølge studie.

Les også

Lar du hunden slikke deg i fjeset?

Dyr gir mye

Hun er likevel ikke i tvil om at det gir barn mye å ha kjæledyr, noe hun også har sett av egen erfaring. Hennes egne barn er oppvokst med hunder i familien.

— Jeg ser hvilken enorm glede det har gitt barna å ha hunder, og også omvendt – hundene får et spesielt forhold til barna. Jeg synes det er kjempefint at barn får vokse opp med dyr rundt seg på en eller annen måte. Det gir så mye, forteller Torill Moseng.

Hun mener likevel at det å skaffe seg et dyr må være veloverveid og gjennomtenkt fra de voksnes side.

– Det er de voksne som må ta ansvaret, og det er viktig at de voksne også har lyst til å skaffe seg et dyr. Man må ikke la seg presse av barna og gi etter dersom man ikke er så interessert selv, sier Moseng.

Stor kjæledyrguide

HUND:

Å skaffe en hund er et stort ansvar, en hund kan leve i 10–15 år, den krever mye tid og kan by på store utgifter. På den annen side får familien en leke- og turkamerat som også byr på mye glede. Hunden er et sosialt dyr som tåler mye. En hund blir en del av familien og kan være både kosedyr og en god venn som små og store knytter nære bånd til. Alle hunder trenger mye trening, stell og mosjon, men behovet varierer mellom de ulike hunderasene.

KATT:

Katten blir ofte sett på som et dyr som klarer seg selv, men dette er ikke helt riktig. Dersom du velger å skaffe deg en katt, påtar du deg ansvaret for et levende vesen som trenger regelmessig mat, vann, kos og lek. En katt kan gi deg både utgifter og bekymringer, men også mye glede. En katt kan bli over 15 år, noe som er viktig å ta med i vurderingen før man anskaffer en.

ILDER:

Som kjæledyr betegnes ilderen av mange som en blanding av hund og katt. Ilderen er et sosialt dyr som trenger mye oppmerksomhet og kjærlighet. De er lekne, intelligente og nysgjerrige. De sover mellom 14 og 20 timer i døgnet, men når de først er våkne er det gjerne full fart. Ilderen er ikke et burdyr, og den skal i størst mulig grad kunne gå fritt.

KANIN KREVER PLASS: Jo mindre barnet er, jo større bør kaninen være, fordi de store kaninene ofte er de roligste.

MARSVIN: Marsvin bør ha god plass i buret og komme seg ut av buret et par timer hver dag slik at de får beveget seg skikkelig. Om sommeren kan de bo ute, så sant det er mer enn 15 varmegrader og de får skygge for solen. Marsvin skal helst leve flere sammen, og to hunner er best. Marsvin lever i opptil ti år, så man må være forberedt på å stelle et dyr daglig i mange år dersom man skaffer seg marsvin. Størrelsen og det rolige gemyttet gjør marsvinet til et populært kjæledyr blant barn.

HAMSTER:

Hamsteren er et lite dyr med forventet levealder fra to til fire år, som trives best alene. Barn ønsker seg gjerne dyr de kan klappe og kose med, noe hamstere ikke er så godt egnet til. De er nattdyr og kan pusle og bråke en del natten gjennom. Om dagen sover de og bør helst ikke forstyrres, derfor kan de være litt kjedelige kjæledyr for barn.

KANIN:

Kaniner har det best når de kan få være ute i en løpegård og har god plass. En kanin som bor i et utebur hele året, tåler kulde, men ikke trekk, og den skal ikke stå i solsteken. Om vinteren må den ha et sted som er isolert, og man må passe på at vannet ikke fryser. Hvis kaninen har innebur, bør det være så stort at den kan hoppe to sprett. Kaninen trenger også et sted den kangrave. Inne kan man for eksempel lage en gravekasse til den. Jo mindre barnet er, jo større bør kaninen være, fordi de store kaninene ofte er de roligste. Kaniner skal helst leve flere sammen, men de bør være kastrert eller av samme kjønn – hvis ikke blir det stor barneproduksjon. Kaninene kan eventuelt bo i hvert sitt bur ved siden av hverandre. Normal levealder er fem til åtte år.

BARNEVENNLIG: Unge fugler er lette å temme og de er nysgjerrige og lekne.

ROTTE: Rotter bør helst holdes i par eller grupper av samme kjønn. Ofte er de plaget med sykdommer, så det kan fort bli noen veterinærbesøk. Rotter har i utgangspunktet godt gemytt og vil sjelden bite mennesker. I utgangspunktet er de ikke spesielt kosete. Noen blir imidlertid skikkelige kosegriser.

FUGL:

Undulater er populære familiemedlemmer, spesielt i barnefamilier. Unge fugler er lette å temme og de er nysgjerrige og lekne. Undulater skal helst være to sammen, mens kanarifugler godt kan leve alene. Fuglehold fører med seg en del støv og søl, noe som kan være greit å tenke på før man går til anskaffelse av fugler.Undulater kan bli åtte-ti år.

FISK:

Fisk er ikke så spennende for mindre barn, men større barn synes det kan være morsomt å bygge opp et miljø i akvariet og observere fiskene. Fisk gir dessuten ikke allergi.

— Ikke gi barnet ditt et kjæledyr til jul

- Ta med barna når kjæledyret avlives

Bruker tusener på hundene våre

Har du gitt barnet ditt et dyrenavn?

Kilder: Mattilsynet, Dyrevernbeskyttelsen, Ilder.no, Marsvinsiden.com, Buddy.no

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

Artikkelen er levert av månedsmagasinet Aftenposten Oppvekst.

Publisert: