Apple anklages for retoriske knep av justisdepartementet

Møter sterke reaksjoner i USA.

EN SKRAPE: Apple-logoen pryder en butikk i New York. Selskapet har fått seg en ripe i lakken blant mange amerikanere etter at det nektet å låse opp telefonen til en av angriperne i San Bernardino.
  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

USAs justisdepartement kritiserer Apple for å bruke falsk retorikk i forbindelse medforsøket på å få låst opp en Iphone som tilhørte en av angriperne i San Bernardino.

Konflikten brøt for alvor ut i forrige måned da FBI fikk en rettskjennelse som pålegger Apple å lage ny programvare og iverksette andre tiltak for å oppheve passordbeskyttelse, slik at politiet kan få tilgang til telefonen til Syed Rizwan Farook.

I kjennelsen heter det at Apples holdning bidrar til å skade de institusjonene som er best egnet til å sikre «vår frihet og våre rettigheter».

Regjeringen mener også at Apple med overlegg har utviklet «teknologiske sperringer» for å hindre at rettskjennelsen blir iverksatt.

Fått med deg denne nyheten?

Les også

Roger kaster ut Get-boksen uten å miste bredbåndet

Apple nekter

Apple sier på sin side at justisdepartementet forsøker å bakvaske selskapet ved å komme med «desperate» og «grunnløse» påstander i saken.

— Tonen i departementets uttalelse er som i en tiltale, sier Apples advokat Bruce Sewell. Han legger til at selskapets advokater «helt klart» vil komme med et svar til justisdepartementet.

Ble pålagt å hjelpe, men vil ikke:

Les også

Apple vil ikke hjelpe FBI

Sewell sier regjeringens krav vil skape en «bakdør» til telefonene som kan utnyttes av kriminelle og andre regjeringer. Kongressen har ikke gitt departementet tillatelse til å komme med et slikt krav, mener teknologigiganten.

Apple-sjef Tim Cook har tidligere sagt at dersom selskapet hjelper FBI med å åpne én telefon, vil i praksis alle Iphone-modeller være sårbare dersom myndighetene vil kikke folk i kortene.

Pårørende reagerer

Farook og kona drepte 14 mennesker under et juleselskap i San Bernardino i California i desember. Begge to ble senere drept i en skuddveksling med politiet.

At Apple nekter å låse opp telefonen, har skapt sterke reaksjoner i USA, ikke minst blant pårørende og dem som overlevde angrepet.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, har advart mot å innfri FBIs krav og antydet at det vil kunne få uante konsekvenser. (©NTB)

Les mer om smarttelefoner:

Publisert: