Skjerper straffen etter drapsforsøk på bussjåfør

Gulating lagmannsrett skjerper straffen til sju og et halvt års fengsel for en mann som følte seg forfulgt og angrep en bussjåfør i Bergen i spisepausen hans.

Publisert Publisert

ÅSTEDET: Bildet er tatt på busstoppet ved Birkelundsbakken 22. oktober 2017. Foto: Eystein Røssum (arkiv)

  • NTB

Den 37 år gamle mannen har forklart at han følte seg overvåket i sin egen leilighet den 22. oktober 2017 og at han gikk ut for å melde saken til politiet. Ved bussholdeplassen på Birkelundstoppen i Bergen så han en mann med headset inne i en bu, og 37-åringen sier han følte seg livredd og truet.

Inne i bua satt en bussjåfør som hadde spisepause. Han har i ettertid forklart at han ble dratt ut av bua, kastet i bakken, slått og sparket uten noen foranledning.

Under basketaket mistet sjåføren et nøkkelknippe som den nå dømte mannen deretter brukte til å stikke sjåføren i øynene med. Mannen tok dessuten kvelertak på sjåføren som også ble påført armbrudd. Sjåføren ble påført alvorlige skader og har blant annet mistet synet på det ene øyet.

NØKLENE: Politiet mener bussjåføren ble slått med disse nøklene. Foto: Politiet

Gulating lagmannsrett konkluderer med at 37-åringen på tidspunktet var i en psykose som skyldtes selvforskyldt rus, noe som ikke fritar fra straff.

– Ved straffutmålingen vektlegger lagmannsretten i skjerpende retning at drapsforsøket er begått på en svært brutal, bestialsk og smertefull måte. Det dreier seg et drapsforsøk på en bussjåfør i tjeneste, som er blitt utsatt for blind tilfeldig vold som han ikke hadde noen foranledning til å forutse eller å beskytte seg mot, heter det i dommen.

Lagmannsretten finner ingen formildende omstendigheter.

Da saken ble behandlet i Bergen tingrett i juni, ble mannen dømt til fengsel i sju år. 37-åringen anket dommen, men lagmannsretten valgte altså å skjerpe straffen.

Han er også dømt til å betale offeret oppreisningserstatning på 300.000 kroner.

Publisert