- AUF bør høre på de etterlatte

Kontroversielle Norges Frihetsparti støtter de over 200 etterlatte som er kritiske til AUFs planer for øyen.

STRIDES OM FREMTIDEN: AUF og en stor andel etterlatte etter massakren på Utøya, er uenige om hva Utøya skal være i fremtiden. SCANPIX

— Jeg mener helt klart at det bør opprettes et fredssenter på Utøya, som et monument over de grusomme handlingene som fant sted der.

Det sier Ronny Alte, tidligere leder i Norwegian Defence League.

TV2meldte i går kveld at over 200 etterlatte etter massakren på Utøya ikke ønsker at AUF skal gjenreise bygningene på øyen for å atter drive politisk virksomhet der.

Les også

AUF skal bruke 60 mill. på Utøya

— Å jevne sporene med jorden om tragedien er helt feil. Et fredssenter vil være et monument for hele det norske folk, mener Alte, som nå er leder for den islamkritiske organisasjonen Norges Frihetsparti.

Kriger på Facebook

Sammen med to meningsfeller har han startet Facebook-gruppen «Vi som støtter opprettelsen av et fredssenter på Utøya».

Foreningen Vepsen, som først meldte om facebookaksjonen, advarer folk mot å gi sin støtte til gruppen. De mener Ronny Alte sprer hatpropaganda, og rører i brunt vann.

— Vi har måtte stenge gruppen vår fordi Vepsens folk forsøker å sabotere den med negative kommentarer, sier Alte.

- Forstår du at enkelte reagerer på at du og dine meningsfeller har en mening om hva som bør skje med Utøya?

— Overhodet ikke. Det er typisk venstresiden å prøve å bringe oss til taushet med barnslige personangrep. Vi har ingenting med terroristen å gjøre, og har tatt total avstand fra hans handlinger og meninger, svarer Alte.

- River Norges historie

AUF ønsker blant annet å rive kafébygget og pumpehuset, og bygge nye hus på Utøya. På sikt ønsker ungdomspartiet å igjen ta i bruk øyen til politiske aktiviteter.

– Hvis de river kafébygget og pumpehuset, slik som er planlagt, vil de rive en del av den historien. 22. juli er en del av vår historie, men det er også en del av Norges historie, sier Vanessa Svebakk til TV2. Hun mistet datteren Sharidyn Svebakk-Bøhn i massakren.

Ragnar Eikeland, leder for støttegruppen for berørte etter 22. juli i Hordaland, sier de ikke har inntatt noe offisielt standpunkt i striden om hva Utøya skal være i fremtiden.

— Dette vil bli et tema under årsmøtet vårt i starten av oktober. Vi skal også ha en nasjonal fylkesledersamling, hvor den nasjonale støttegruppen skal komme med sine innspill til AUF, sier Eikeland.

Ønsker nytt politisk verksted

Eikeland mistet selv sønnen Tore på Utøya, og taler på vegne av 85 berørte i Hordaland etter terrorangrepene.

Som privatperson støtter han i utgangspunktet AUFs planer om riving og gjenoppreising av øyen som et politisk verksted.

— Personlig føler jeg at det er riktig å fortsette med de aktivitetene som var på Utøya. For å hedre de ungdommene som ikke er blant oss mer, synes jeg det er riktig å ivareta den plassen de hadde det så kjekt på, sier Eikeland.