Flypassasjeravgiften kan bli utsatt

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil gå i dialog med EFTAs kontrollorgan ESA om flypassasjeravgiften. Resultatet kan bli at den omstridte avgiften likevel ikke innføres 1. april.

Publisert Publisert
  • NTB

— Vi er ikke kjent med hvilke opplysninger ESA har om saken, men vi vil så snart som mulig informere ESA om våre vurderinger og begrunnelser for dette, heter det i en skriftlig kommentar fra finansministeren til NTB.

— Planen er å innføre avgiften fra 1. april som forutsatt av Stortinget, understreker Jensen, som torsdag er på reise i London. Hun åpner samtidig for at avgiften kan bli utsatt.

— Dersom ESA beslutter at Norge må utsette innføring av avgiften inntil ESA har vurdert om den er i overensstemmelse med EØS-avtalen, vil vi forholde oss til dette, poengterer hun.

- Ulovlig

I et brev som ESA onsdag sendte Nærings- og fiskeridepartementet, slås det fast at unntaket som foreslås i flypassasjeravgiften for transfer-passasjerer, altså reisende som skal videre med et annet fly, ikke er forskriftsmessig varslet.

— Hvis det gjennomføres i sin nåværende form, og i en utstrekning som omfatter statsstøtte, vil ESA behandle det som «ulovlig støtte», heter det i brevet.

ESA ber norske myndigheter komme med et forhåndsvarsel om flypassasjeravgiften med henblikk på bekymringene overvåkingsorganet har.

— Den eneste måten regjeringen kan komme seg unna dette på, er å dobbeltbeskatte alle transferpassasjerer. Det er i så fall dårlig nytt for alle som bor i distriktet og er avhengige av flybytte for å komme seg hjem, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

Han ber finansministeren ta en «real pustepause» og sørge for at saken utredes grundig.

— Det kan gå lang tid før alle sider ved denne saken er vurdert, sier Lothe.

- Trekk avgiften

Senterpartiets Geir Pollestad sier brevet fra ESA innebærer at avgiften ikke kan innføres som varslet 1. april.

— ESA har gjort det Siv Jensen burde ha gjort for lenge siden - nemlig dratt i nødbremsen, sier Pollestad. Han ber regjeringen trekke hele avgiften, som kom i stand som et resultat av de borgerlige budsjettforhandlingene på Stortinget i fjor høst.

— Avgiften har dårlig miljøprofil og rammer distriktene. I tillegg er den konkurransevridende, og det er det som har fått ESA til å reagere, sier Pollestad, som leder Stortingets næringskomité.

Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen mener regjeringen har hasteinnført en avgift uten nødvendig utredning.

— Dårlig politisk håndverk, sier han.

Publisert