- Tiden renner ut

København (bt.no): Hillary Clinton vil skaffe 100 milliarder kroner i året til klimastøtte i fattige land, men stiller fremdeles krav til Kina.

Reuters/Scanpix

— Det er svært viktig å få til en en sjenerøs avtale som sikrer disse landene både økonomisk og teknologisk, sier hun.

Pengene skal etter planen skaffes i samarbeid med andre land, og støtten skal gis fra 2020. På pressekonferansen brukte utenriksministeren mye tid på å snakke om situasjonen for u-landene.

— Jeg er dypt bekymret for konsekvensene klimaendringene får i fattige land, sier hun.

Les også

Været ødelegger for klimamøtet

Frykter «oss mot dem»

— Det kan ikke lenger være oss mot dem. Vi møter felles skjebne sammen. Alle de store økonomiene må bidra og stå bak de fattige landene, sier hun.

— Klimaendringene er en av de viktigste globale utfordringene i vår tid. Klimaendringene truer både sikkerhet og økonomi. Vi vil ta de nødvendige skritt for å få i stand en avtale.

Utenriksministeren holder fast ved at USA vil vite hvor mye Kina og andre industrialiserte u-land skal redusere sine utslipp med. Dette har Kina hittil nektet fordi de mener at det er de industrialiserte landene som har det historiske ansvaret for klimaendringene.

Tidligere i morges uttalte en kinesisk representant at Kina ikke lenger tror på noen politisk avtale i København. Senere torsdag formiddag tilbakeviste Kina disse ryktene.

Flere aviser melder også at vertslandet Danmark har senket ambisjonene til et svært lavt nivå.

Les også

- Jeg gjør alt jeg kan

— Et kritisk punkt

Clinton understreket at forhandlingene er krevende.

— Vi har nådd et kritisk punkt. Samtalene er vanskelige og forhandlerne jobber hardt. Dette er en felles utfordring og vi har mistet verdifull tid.

Også på hjemmebane venter klimaskeptikerne for Hillary & Co. Senator og klimaskeptiker James Inhofe sier i dag at president Barack Obama ikke har mulighet til å få innført lovgiving som kutter USAs klimautslipp.

— Ingen må innbille seg at det amerikanske senatet kommer til å godkjenne forslagene til klimalov, sier Inhofe til NTB.

Clinton fikk også spørsmål om president Obama kommer til København i morgen. Det har versert rykter om at han likevel ikke vil dukke opp. Krisen på klimatoppmøtet kan få den amerikanske presidenten til å droppe turen, skriver danske Politiken, men legger til at det offisielt ikke er noe som tyder på at planene er endret.

— Presidenten planlegger å komme i morgen. Vi håper bare at det er noe å komme for, sier Hillary.

Les også

- Danmark gir opp håpet

Synspunkter på klimaforhandlingene? Delta i diskusjonen her.

- GIR IKKE OPP: Ifølge dystre meldinger torsdag morgen er ikke Kina interessert i å få til en klimaavtale, men det blir avvist senere torsdag formiddag. Her en fabrikk i Jiangxi-provinsen. Reuters/Scanpix