Her er den nye regjeringen

Statsminister Jens Stoltenberg presenterte de nye statsrådene.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Som ventet er det i dag gjort følgendeendringer:

  • Jonas Gahr Støre blir ny helseminister
  • Espen Barth Eide tar over som utenriksminister.
  • Anne-Grete Strøm-Erichsen går tilbake til Forsvarsdepartementet.
  • Anikken Huitfeldt tar over som arbeidsminister.
  • Hadia Tajik blir ny kulturminister.
Les også

Bjurstrøm ble presset ut for å få plass til Tajik i Regjeringen

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ble i dag avskjediget i nåde etter søknad. Ifølge aftenposten.no ble hun presset ut mot sin vilje for å gi plass til Tajik.

— Trygt

— Det er trygt å få Anne-Grete Strøm-Erichsen tilbake som forsvarsminister. Hun har tidligere vist at dette er en felt hun behersker svært godt og har gjort Forsvaret til en mer effektiv og slagkraftig organisasjon, sier Stoltenberg.

Han understreker at helsevesenet har gjort stor fremgang under Strøm-Erichsens ledelse selv om hun har fått mye kritikk for håndteringen av skandalerammede Akershus universitetssykehus.

— Hun har gjort en formidabel innsats. Det er viktig at vi ikke lar enkelteksempler som går galt overskygge helhetsbildet. Norge er for eksempel i verdenstoppen på kreftomsorg.

Les også

- En fordel for Hordaland

Strøm-Erichsen sier den største jobben hennes nå blir personellreformen i Forsvaret.

— Har du selv ønsket å forlate Helsedepartementet?

— Jeg har ikke bedt om avløsning. Dette har vært en viktig jobb i et departement som alle i Norge er interessert i. Likevel er det en stor ære å bli bedt om å gå tilbake til Forsvarsdepartementet.

- Enestående talent

Statsministeren trekker frem Hadia Tajik som et enestående politisk talent.

— Det var bare et spørsmål om tid før hun ble statsråd. Hun er arbeidsom, kunnskapsrik og nytenkende og en klar og sterk stemme i den offentlige debatten. Jeg ser fram til å arbeide sammen med henne.

Tajik vil så langt ikke kommentere hva som blir viktig for henne i den nye jobben som kulturminister. — Hva tenker du om at du er tidenes yngste statsråd?

— Det er et historisk faktum, men jobben er den samme uansett hvilken jobb du har.

Blåser støv av forebygging

Den nyutnevnte helseministeren Jonas Gahr Støre mener gamle honnørord som forebygging og folkehelse må gis en ny verdi.

Les også

- Mest overrasketover hvem Jensikke byttet ut

— Hvis vi skal lykkes som samfunn framover må vi konsentrere oss om det som skjer før man kommer på sykehus - og det som kan hindre at folk kommer på sykehus.

Nå skal Støre reise rundt i Norge som helseminister.

— Jeg begynner neste uke for å gjøre meg kjent med bredden i Helse-Norge.

- Opptatt av dem som slite

Avtroppende kulturminister Anniken Huitfeldt får nå prøve seg på nye oppgaver i Arbeidsdepartementet etter Hanne Bjurstrøm.

— Anniken er en politiker med et bredt engasjement og har hele sitt politiske liv vært opptatt av dem som sliter. Det tar hun med seg inn i departementet, sier Stoltenberg.

Huitfeldt gleder seg til å gå løs på oppgavene i Arbeidsdepartementet.

— Dette er jo det jeg virkelig brenner for i politikken, sier hun.

- Avklart forhold

Espen Barth Eide tar over den prestisjetunge statsrådposten i Utenriksdepartementet etter Støre. Han har vært forsvarsminister siden november i fjor. Barth Eide har tidligere vært statssekretær i Utenriksdepartmentet og har ledet internasjonal avdeling ved Norsk utenrikspolitisk instututt (NUPI), skriver aftenposten.no

Les også

Han fikk drømmejobben

— Det er trygt få Barth Eide til utenriksdepartementet, han er en fremragende utenrikspolitikere som er anerkjent og kunnskapsrik, og han har bred faglig og politisk bakgrunn fra både utenriks- og sikkerhetsområdet. Han er både ekspert og politiker, og tar med seg begge deler, sier Stoltenberg.

— Det er viktig at vi har et avklart forholdtil alle våre naboer, og at vi er tydelig på at Norge er et lite land ibefolkning, men har et veldig stort globalt engasjert, sier den ferske utenriksministerenEspen Barth Eide.

Hva synes du om regjeringsendringen? Si din mening.

Publisert:
BYTTER: Stoltenberg viser frem sin siste regjeringsendring.