Har funnet varmesignatur

Været gjør det fredag vanskelig å søke etter det savnede Hercules-flyet med helikopter, men 23 personer på snøskuter deltar i søket. Et norsk Orion-fly har oppdaget varme punkter som kan være det savnede flyet.

Publisert Publisert

LETER: Militære mannskaper ankommer flyplassen i Kiruna torsdag kveld for å delta i letingen etter et savnet norsk Hercules-fly som ble borte på tur mellom Evenes og Kiruna torsdag ettermiddag. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Et norsk P-3 Orion-fly meldte klokken 5.07 at det har oppdaget en varmesignatur som kanskje kan være det savnede Hercules-flyet eller deler av det, i området like sør av Kebnekaise. Militære letemannskaper på bakken ble umiddelbart varslet og er på vei mot posisjonen, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Leteaksjonen ble natt til fredag trappet ned på grunn av dårlig vær. Også fredag morgen gjør været letingen vanskelig. Det er lavt skydekke og dårlig sikt. Derfor er mulighetene for å søke fra lufta begrenset, opplyser Sjö- och flygräddningscentralen.

Helikopter måtte gi opp

Et svensk redningshelikopter forsøkte å lande i området ved Kebnekaise, men måtte gi opp. Et norsk redningshelikopter skal gjøre et forsøk.

Leteområdet er ikke så stort, så om helikoptrene kommer i luften, har vakthavende redningsleder Bengt-Olov Hammarlöf ved Sjö- och flygräddningscentralen til godt håp om å finne flyet.

Fredag morgen ble leteområdet beregnet til 5 ganger 2 kilometer, inkludert Kebnekaises nord- og sørtopp.

Farlige forhold

— Det er dårlig sikt, kraftig vind og stor snøskredfare i området, så det er ikke så mye vi får gjort, forteller vakthavende redningsleder Øyvind Odde ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB tidlig fredag morgen.

Les også

Disse er savnet etter flystyrten

Les også

Trakk tilbake dødsmelding

Han forteller at de har meldt inn ledige ressurser til svenskene, men foreløpig har de ikke fått anmodning om ytterligere bistand. Rundt 50 norske frivillige venter fredag morgen på klarsignal fra svenskene fra sin base på Bjørnefjell ved svenskegrensen.

Helikoptrene fra Norge og Danmark måtte lande rundt midnatt, og i stedet ble bakkemannskaper satt inn i letingen, øst for Kebnekaise.

Et norsk Orion-fly fortsetter letingen og vil fungere som sambandssentral for bakkemannskapene.

Bakkemannskaper fra den svenske redningstjenesten og militære fra Sverige og Norge er i tillegg ute på leting i andre deler av fjellområdet rundt 2.111 meter høye Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell. Til sammen har rundt 40 mann har deltatt letingen natt til fredag.

Ingen nødsignaler

Så langt har det ikke vært fanget opp signaler fra nødpeilesenderen på det savnede flyet.

— Av en eller annen grunn er ikke den blitt utløst. Flystyrten kan ha vært så kraftig at den ble satt ut av funksjon. Det er også nødsendere i flytevestene, men disse må utløses for hånd, sier Hammarlöf.

Flyet som er savnet, er av typen C-130J Hercules og ble døpt «Siv» 17. august 2010. Dette var det siste av de fire nyinnkjøpte Hercules-flyene Forsvaret fikk levert.

Forsvant fra radar

Det savnede Hercules-flyet deltok i den internasjonale militærøvelsen «Cold Response» og tok av fra Evenes lufthavn klokken 14.30 torsdag. Flyet skulle til Kiruna i Sverige for å hente personell, men ble borte fra flygekontrollen klokken 14.53, før det nådde fram til Kiruna lufthavn, opplyser Forsvaret.

Siste radarkontakt var 8 mil vest for Kiruna klokken 14.55.

Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk melding fra svensk lufttrafikktjeneste ved 15.50-tiden om at det norske flyet ikke var landet i Kiruna som ventet.

Publisert

Les mer om dette temaet

syafa538.jpg Foto: SCANPIX