PST: Fremmede stater bruker store ressurser på digital spionasje mot Norge

Politiets sikkerhetstjeneste mener ekstreme islamister fortsatt representerer den største terrortrusselen mot Norge.

Publisert Publisert

MØTTE PRESSEN: Justisminister Per-Willy Amundsen og PST-sjef Benedicte Bjørnland før fremleggelsen av trusselvurderingen for 2017. Foto: NTB scanpix

  • Andreas Bakke Foss
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det kom frem da PST la frem sin offentlige versjon av trusselvurderingen for 2017 onsdag formiddag.

I år som i fjor mener PST at russisk spionasje har størst skadepotensial for Norge og norske interesser og at ekstrem islamisme er den største terrortrusselen.

40 personer med tilknytning til Norge i IS-områder

Ifølge PST er antall nye personer som radikaliseres til ekstrem islamisme i Norge lavt.

– Svært få personer forventes å reise fra Norge for å slutte seg til IS i 2017, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på pressekonferansen onsdag.

Ifølge sikkerhetstjenesten er det i dag om lag 40 personer med tilknytning til Norge som oppholder seg i IS-kontrollerte områder i Syria.

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og PST-sjef Benedicte Bjørnland la onsdag frem PSTs åpne trusselvurdering for 2017. Foto: NTB scanpix

Fremmed etterretningsvirksomhet skadelig på lang sikt

Norge og norske interesser vil i 2017 utsettes for fremmed etterretningsvirksomhet som kan ha et stort skadepotensial, ifølge PST.

Aktiviteten vil blant annet rettes mot mål innenfor norsk forsvars- og beredskapssektor samt mot politiske beslutningsprosesser og kritisk infrastruktur, skriver PST i trusselvurderingen.

De påpeker at fremmede tjenester bruker både avanserte datanettverksoperasjoner og tradisjonelle metoder mot norske mål.

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og PST-sjef Benedicte Bjørnland la onsdag frem PSTs offentlige trusselvurdering for 2017. Foto: Berit Roald, / NTB scanpix

Bruker store ressurser på å spionere mot Norge

Ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland er det flere fremmede stater med interesser i Norge som bruker store ressurser på å utvikle kapasitet innen digital spionasje.

Russland og Kina ble eksplisitt nevnt. Ifølge sikkerhetstjenesten skal russiske og kinesiske aktører ha forsøkt å kompromittere datasystemer hos virksomheter som forvalter «grunnleggende nasjonale verdier og store kommersielle interesser».

Les også

Her hyller terroristen IS

– Grunn til bekymring for høyreekstremisme

Ifølge PST er det lite sannsynlig at høyreekstreme vil gjennomføre en terrorhandling i Norge i år. Men Bjørnland påpekte imidlertid at høyreekstremisme gir grunn til «økt bekymring» av tre grunner:

Tilvekst, bedre organisering og forhøyet aktivitetsnivå i en mindre del av miljøet.

Russland nevnt eksplisitt

Russland ble også i fjor nevnt eksplisitt som landet som kan gjøre størst skade for Norge og norske interesser med sin intensjon og kapasitet til å utøve spionasje.

PST-sjef Benedicte Bjørnland kalte spionasjen «omfattende og aggressiv» på pressekonferansen i fjor.

Publisert