Skal avgjøre Kristiansens skjebne

Arendal (bt.no): Fem kvinner og fem menn skal avgjøre Viggo Kristiansen skjebne. Minst syv av ti må være helt overbevist om at 22-åringen er skyldig for at han skal bli dømt.

  • Irina Lee
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 21 år gammel

I tillegg til de ti lagrettsmedlemmene, sitter det ytterligere en mann og en kvinne i juryen. Disse er vararepresentanter, og trer inn i lagretten dersom noen av de andre medlemmene må melde forfall. Alle tolv er tilfeldig plukket ut, og de er såkalte "vanlige borgere".

Hemmelig behandling

Minst syv av de ti i juryen må mene at Viggo Kristiansen er skyldig etter tiltalten for at han skal blir dømt. Juryens behandling er hemmelig. Ingen, heller ikke dommeren, får vite hvem av jurymedlemmene som tror Kristiansen er skyldig eller ikke.

Dersom fire eller flere mener det er rimelig tvil om at han kan være skyldig, vil Kristiansen bli frikjent. I så fall vil retten få vite at juryen er enstemmig. Det vil ikke komme frem opplysningen om hvor mange av lagrettemedlemmene som eventuelt mente at Kristiansen er skyldig.

Før Viggo Kristiansen i dag ble konfrontert med den alvorlig tiltalen, formanet dommeren de utvalgte jurymedlemmene om ikke å snakke med andre om det som kommer frem i retten. De tolv ble også oppfordret til ikke å snakke med pressen i forbindelse med behandlingen i lagmannsretten.

Trenger ikke begrunner

Det som er svært spesielt med juryordningen, er at de ti lagrettsmedlemmene ikke trenger å begrunne sin avgjørelse. Etter rettssaken i Kristiansand byrett, ble det skrevet en dom som var begrunnet over 30 A4-sider. Noe tilsvarende dokument vil altså ikke bli skrevet i forbindelse med behandlingen i Agder lagmannsrett.

Juryen skal ikke ta stilling til Jan Helge Andersens sak. Årsaken er at skyldspørsmålet er avklart for Andresens sin del. 20-åringen har bare anket straffeutmålingen, etter at han ble idømt 17 års fengsel etter behandlingen i Kristiansand byrett i fjor sommer.

Påtalemyndigheten anket også dommen fra byretten. De ba om lovens strengeste straff for Andersen, og har derfor anket straffeutmålingen.

Publisert:
ANKER: Drapstiltale Viggo Kristiansen har anket skyldspørsmålet.