Listhaug: – Jeg vil understreke at jeg gir en uforbeholden unnskyldning

Justisminister Sylvi Listhaug understreket at hun gir en uforbeholden unnskyldning for sitt Facebook-innlegg da hun igjen gikk på talerstolen i Stortinget.

Publisert:

En samlet opposisjon på Stortinget retter sterk kritikk mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

NTB

– Jeg registrerer at ikke alle har opplevd dette som en uforbeholden unnskyldning. Derfor vil jeg understreke nok en gang at jeg gir en uforbeholden unnskyldning i denne saken. Jeg burde ikke lagt ut innlegget og jeg vil bidra til en saklig debatt i fremtiden, sa statsråden.

Hun gjentok også at hun vil unnskylde kommunikasjonen i saken fordi den har såret personer som opplevde terroren 22. juli.

– Og med det håper jeg, president, at man tror meg på at jeg faktisk mener dette fra dypest i mitt hjerte, sa Listhaug fra talerstolen i Stortinget i 12.20-tiden torsdag.

Ikke nok

Justisminister Sylvi Listhaugs første beklagelse overfor Stortinget er ikke tilstrekkelig for Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

– Jeg mener det er folkeskikk å ta imot en unnskyldning. Jeg gjør det. Men dette holder ikke. Statsråden vitner ikke om å ha skjønt hva dette handler om, sa Støre da han grep ordet i replikkvekslingen rett etter at Listhaug hadde fremført sin varslede beklagelse.

-Jeg vil unnskylde overfor dem som føler seg såret av kommunikasjonen i denne saken, sa den kontroversielle justis-, beredskaps- og innvandringsministeren fra Fremskrittspartiet i sitt innlegg.

– Det er ikke kommunikasjon det handler om, men innholdet i kommunikasjonen, repliserte Støre.

Må ha debatt

– Det er viktig for meg å si unnskyld fordi jeg ikke innså at dette kunne kobles mot 22. juli. Det var virkelig ikke min intensjon å såre, sa Listhaug i en opphetet ordveksling med Støre.

I sitt innlegg fra talerstolen like i forveien viste hun til at det hadde vært «mye debatt» rundt Facebook-posten.

– Min tanke med innlegget var kun å diskutere forslaget som er til behandling i Stortinget. Det var aldri, aldri i mine tanker at dette skulle kunne kobles til den grusomme massakren på Utøya som rammet så mange uskyldige mennesker og det norske demokratiet.

– Det var verken min mening eller hensikt å såre noen og det håper jeg virkelig å bli trodd på. Grunnen til at dette ble publisert denne dagen er at innstillingen fra Stortinget ble kjent sent kvelden før. Timingen ble feil fordi mange i disse dager går på kino for å se etter det jeg har fått beskrevet, en sterk film om det som skjedde i 2011, sa hun.

– Vet ikke hva mer jeg kan gjøre

Også Senterpartiets Willfred Nordlund slo fast at beklagelsen ikke holder, mens SV-leder Audun Lysbakken ville vite om hun virkelig unnskylder at hun la ut Facebook-posten.

– Ja, det oppfatter jeg at jeg har sagt. Jeg har unnskyldt at jeg har lagt ut det innlegget, sa Listhaug.

Hun beskrev sin egen unnskyldning som uforbeholden og la til at hun ikke «vet hva mer jeg kan gjøre». Men KrF-leder Knut Arild Hareide mener det var to helt ulike beklagelser som Stortinget torsdag fikk høre. Han viste til unnskyldningen som kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner fra Høyre hadde fremført tidligere i debatten.

Hareide ville vite om Listhaug ikke bare ber om unnskyldning for å ha såret personer, men også for selve innholdet i innlegget som ble lagt ut på Facebook forrige fredag.

– Ja, jeg oppfatter at jeg har sagt ja til begge deler, svarte Listhaug.

– Bevisstgjort

I innlegget sitt sa Listhaug at hun har stor medfølelse for de etterlatte som mistet sine kjære på Utøya og alle de som opplevde den grusomme terroren som rammet Norge i 2011.

– Jeg forstår også at filmen bidrar til å forsterke følelsene rundt det som skjedde. Denne debatten har bevisstgjort meg, og jeg synes det er forkastelig at folk som har opplevd terroren på Utøya har mottatt trusler, fremholdt hun.

I sitt innlegg like i forveien viste Jan Tore Sanner til at han hadde fått i oppdrag av statsministeren og gi en uforbeholden unnskyldning til de som regjeringen har såret med kommunikasjonen om saken.

– Det er viktig for meg og regjeringen at denne unnskyldningen gis fra Stortingets talerstol. Alle har ansvar for det politiske ordskiftet. Politiske ledere bærer det største ansvaret. De siste dagers debatt har vist at bruk av bilder, retorikk og formuleringer har såret mange. Det er jeg lei meg for, sa Sanner.

– Kommunikasjon som kobler terror og Arbeiderpartiet har forståelig nok skapt sterke reaksjoner og følelser. Vi kan ikke ta tilbake ord og bilder, men vi kan be om unnskyldning og bidra til et bedre debattklima fremover, fortsatte han.

Publisert: