Enighet om statsbudsjett - momsfritak for netthandel fjernes

KrF og regjeringspartiene er enige om neste års statsbudsjett. Mer moms på netthandel og litt høyere skatt for de som tjener mest, er to stikkord.

ENIGE: Abid Raja (t.v.V), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Henrik Asheim (H) og Helge Andre Njåstad (FrP) tar en pause i budsjettforhandlingene. Tirsdag kveld ble partene enige. Roald, Berit / NTB scanpix

NTB

Budsjettavtalen ble - med noen utsettelser - godkjent av alle de borgelige stortingsgruppene sent tirsdag kveld.

Avtalen slår blant annet fast at:

  • 350-kronersfritaket for moms på netthandel fra utlandet fjernes fra 1.1.2020.
  • Den nye satsen for barnetrygd blir 1.054 kroner måneden og vil gjelde fra 1.3.2019.
  • Økt minstepensjon for enslige alderspensjonister med 4000 kroner fra 1.9.2019.
  • Bostøtte økes slik at enslige alderspensjonister med minstepensjon ikke mister bostøtte ved økt minstepensjon med 4000 kroner.
  • Omlegging av barnetillegget for uføre. Flertallet er enige om å øke taket i barnetillegget for uføre fra 95 til 99 prosent av tidligere inntekt med virkning fra 2020 og fremover.
  • Regjeringspartiene ville kutte 400 millioner kroner i støtten til glutenfritt kosthold, men etter forhandlinger med KrF blir kuttet 200 millioner kroner mindre.

Sure miner i Frp

Fremleggelsen lot vente på seg tirsdag kveld.

Ifølge NRK drøyet det på grunn av misnøye hos Frp.

– Folk er sure. På mye, egentlig, opplyser en kilde som kjenner til hva som foregår på Frps møte, til NRK.

– Summen av taxfree-finten til KrF tidligere i dag, at tollfri netthandel nå ryker og at man gjør økninger i trinnskatten er svært krevende for mange av oss, sier en annen kilde.

– Helhetlig skisse

Forhandlingslederne fra Høyre, Frp, KrF og Venstre kom ut fra møterommet hvor de har forhandlet om neste års statsbudsjett klokka 19.

– Vi har en helhetlig skisse til løsning som vi nå kommer til å innkalle våre grupper til å godkjenne nå i kveld. Og så håper vi at vi får tilslutning der, og i så fall har vi en budsjettavtale for 2019, sa finanskomiteens leder Henrik Asheim (H).

Senere kom det en bekreftelse på at budsjettavtalen ville bli presentert klokka 21, og Vandrehallen på Stortinget fylte seg raskt opp med pressefolk og andre aktører.

Da klokka nærmet seg 22, var pressekonferansen ennå ikke i gang.

De fire partiene hadde gitt seg selv frist til tirsdag formiddag med å komme i mål, men det gikk ikke.

Fristen for avgivelse fra finanskomiteen på Stortinget har allerede blitt utsatt én gang, til 27. november. Planen har vært å ha finansdebatt én uke senere.

(NTB)