- Brevet er den grove versjonen av sorteringssamfunnet

Det er fremdeles en vei å gå når det kommer til holdninger rundt Downs syndrom, mener leder for Norsk Nettverk for Downs syndrom (NNDS). Hun får støtte fra stortingspolitiker.

- Saken viser hvor viktig det er å jobbe mot holdningene som fortsatt finnes, mener Geir S. Toskedal, stortingsrepresentant for KrF.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Onsdag skrev vi om familien fra Valdres som fikk et anonymt hatbrev fordi sønnen deres har Downs syndrom. Brevet fikk det til å koke i sosiale medier.

Styreleder i NNDS, Camilla Schreiber, mener hatbrevet sier mer om avsenderen enn om Downs syndrom.

— Men jeg tenker på barna til avsender. Hvordan holdninger vokser de opp med? Det er kanskje bra at de går på skole med en med Downs syndrom slik at de får et forhold til det, sier hun.

Schreiber legger til at hun føler med familien som mottok brevet. Hun har selv en ni år gammel datter med Downs syndrom, og kunne aldri ha trodd noe lignende ville ha skjedd.

Les historien her:

Les også

Familie fikk hatbrev fordi sønnen deres har Downs syndrom

Må fortsatt jobbe med holdninger

Selv om mobbing og trakassering på linje med dette brevet er svært sjelden, mener Schreiber at det fremdeles er en vei å gå når det kommer til holdninger.

— Vi må ufarliggjøre og vise at det ikke er så stor forskjell. Med sorteringssamfunnet er det viktig å vise hvordan det er å leve i en familie, eller ha barn med Downs syndrom, og de må vise at det går an å leve med Downs syndrom, sier hun.

Hun legger til at når det blir født færre og færre med Downs syndrom, blir synligheten mindre.

— Vi kan ikke stoppe det som skjer med utvikling og teknologi, men vi må fortsette holdningsarbeidet og inkludere dem i samfunnet.

Schreiber synes for eksempel det hadde vært flott med et studietilbud på høyskolenivå der man kunne lære om ulike samfunnsspørsmål. –De skal jo ut i samfunnet og leve på egenhånd, legger hun til.

Har du tips til denne saken? Send oss en epost!

Mer om saken:

Les også

Marte Wexelsen Goksøyr om hatbrevet: - Det viktigste er at samfunnet tør å se sine egne holdninger, og gjør noe med dem

— Viktig å jobbe mot holdninger som fortsatt finnes

Geir S. Toskedal, stortingsrepresentant for KrF, synes foreldrene som mottok brevet har vært flinke og modige som har gått ut i media og som har anmeldt brevet.

— Saken viser hvor viktig det er å jobbe mot holdningene som fortsatt finnes, sier han.

For Kristelig folkeparti er det prinsipielt å beskytte livets rett fra unnfangelse til slutt, noe som også innebærer å verne om sårbare grupper, forklarer han.

— Brevet er den grove versjonen av sorteringssamfunnet. Sorteringsdebatten blir ofte omtalt i fine ordelag, men holdningene som ligger bak er de samme, mener Toskedal.

Les også:

Les også

Wil ønsket å fly – og pappa hjalp ham

Les også

Syv tips til hva foreldre kan gjøre mot mobbing

Les også: En mor skrev et bekymret brev til organisasjon for Downs syndrom da hun fikk at hennes ufødte sønn hadde diagnosen. Se svarene hun fikk fra hele verden.

Publisert: