Tysk kvinne funnet i live etter skred ved Haugastøl

Den tyske turisten (22) som ble reddet ut av et snøskred vest for Haugastøl, er alvorlig skadet.

Publisert:

ULYKKE: Politi, ambulanse og brannfolk har rykket ut til ulykkesstedet. Her er nødetatene ved Haugastøl bom på riksvei 7 rundt klokken 14.20. Foto: Statens vegvesen (webkamera)

En tysk turist ble onsdag tatt av et snøskred vest for Haugastøl, opplyser politiet i Buskerud. Det var seks tyske turister som befant seg i området da skredet gikk. De hadde gått fra Haugastøl tidligere onsdag.

En av disse ble tatt av raset. Like etter klokken 17 meldte politiet i Nordre Buskerud at kvinnen var funnet i live og ble evakuert fra stedet.

Funnet av lavinehund

Det var en lavinehund som fant den savnede ved 16-tiden, skriver Norske Redningshunder i en pressemelding. Hunden fant turisten etter om lag ti minutters søk.

22-åringen ble fløyet med redningshelikopter til Ullevål sykehus. Onsdag kveld opplyste sykehuset at kvinnen er alvorlig skadd.

Hun ble funnet av rundt fire timer etter at skredet gikk. Det var rundt 15 kuldegrader i området da leteaksjonen etter kvinnen pågikk.

Utfordrende redningsarbeid

Redningsarbeidet var svært utfordrende.

– Det er veldig dårlig vær i området. Luftressurser fra vest kommer ikke over fjellet, skrev operasjonssentralen i Nordre Buskerud på Twitter onsdag ettermiddag.

Meldingen om skredet kom i 13-tiden onsdag. Haugastøl ligger mellom Hallingskarvet og Hardangervidda. Skredet har gått øst for Gråskallen, ganske nær toglinjene til Bergensbanen.

Ifølge VG er skredet 75 meter langt og 40 meter bredt.

Les også

Kart: Her skjer skredulykkene

Helikoptre måtte snu

Politiet, Røde Kors og lavinehunder fra Norske Redningshunder deltok i redningsarbeidet.

Det er veldig dårlige værforhold, og hjelpemannskapene hadde problemer med å komme inn til stedet.

To luftambulansehelikoptre måtte snu på grunn av uværet, og mannskaper måtte fraktes inn på snøscooter.

Vanskelig å kommunisere

Senere ble søkemannskaper og utstyr fraktet med tog fra Haugastøl til skredområdet. Toget tok deretter med seg resten av det tyske turfølget tilbake til Haugastøl.

Hovedredningssentralen forteller om veldig vanskelige kommunikasjonsforhold, og at de mistet kontakten med mannskapene i skredområdet.

Bergensbanen ble gjenåpnet mellom Haugastøl og Finse etter den vellykkede redningsaksjonen.

– Etter anmodning fra politiet, og av sikkerhetshensyn, forblir Bergensbanen stengt mellom Haugastøl og Finse mens redningsaksjonen etter raset pågår, skriver Bane Nor på Twitter.

Vegvesenet webkamera på Haugastøl viser at det snør tett i området.

Les også

Les også: Mars er høysesongen for dødelige skred

DÅRLIG VÆR: Meldingen om skredet kom i 13-tiden onsdag. Klokken 14.08 meldte politiet at de første enhetene er fremme. Det er dårlig vær i området. Foto: Statens vegvesen (webkamera)

Uvær og skredfare

Det er betydelig snøskredfare i nesten hele landet nå, ifølge Varsom.no. Snøbyger og mye vind har gitt krevende forhold i nesten hele landet.

Det dårlige været gir også problemer på fjellovergangene, med flere stenginger og kolonnekjøringer.

Natt til onsdag måtte en gruppe på 55 personer, inkludert mange elever fra en videregående skole på tur, evakueres da det gikk et snøskred der de skulle sove ute ved Ål i Hallingdal. Ingen personer ble skadd.

Publisert: