Dette er den nye kulturministeren

Hadia Tajik (29) representerer Oslo Arbeiderparti på Stortinget, men er opprinnelig fra Rogaland. Hun blir tidenes yngste minister og tidenes første muslimske statsråd.

UREDD: Hadia Tajik har blant annet gått høyt ut i debatten om kommunesammenslåing, og har ikke vært redd for å si hva hun mener om kontroversielle saker.
  • Arild Færaas
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Tajik som skal bli ny kulturministeren er det eneste nye ansiktet i regjeringen. Jens Stoltenberg vil senere i dag annonsere statsrådskiftene.

Hadia Tajik skriver på hjemmesiden sin at hun er spesielt opptatt av arbeidsliv, likestilling og utjevning av sosiale forskjeller, samt at Oslo skal være en trygg by som en hjertesak lokalt, skriver aftenposten.no

På sin egen nettside beskriver Tajik sin egen visjon: «Det det skal bare være to begrensninger i våre liv, nemlig hvor høye mål vi setter oss og hvor hardt vi er villig til å jobbe for nå målene.» Hun beskriver seg selv slik «Skrivende av legning, politisk av natur og sosialdemokrat etter selvransakelse.»

Hun sitter nå i Kirke-, utdannings— og forskningskomiteen på Stortinget og ble valgt inn der i 2009 for Oslo Arbeiderparti. Som kulturminister, med mindre det blir endring i ansvarsområdene, får hun ansvar for kultur-, medie-, idretts- og spill- og lotterisaker. Selv om Tajik har vært en aktiv debattant, har det ikke vært på disse områdene hvor hun har profilert seg sterkest.

Den siste saken hun har tatt opp i Stortinget, er om hvordan moderne teknologi kan gi nye muligheter for tilpasset opplæring for elever,

Tidligere journalist

Sin politiske karriere begynte hun på 90-tallet og i 1999 ble hun leder av Strand AUF. Strand ligger øst for Stavanger. Hun ble så politisk nestleder i AUF i Rogaland fra 2001 samtidig som hun begynte sin journalistkarriere. Hun har blant annet jobbet i VG, Aftenposten, Dagbladet, Morgenbladet og Stavanger Aftenblad, før hun i 2006 kom tilbake til politikken.

I sin periode i Aftenposten skrev hun om alt fra hjemløse pusekatter til værsaker til saker om høyreekstreme.

Da begynte hun som politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Før hun ble valgt inn på Stortinget i 2009 var hun også politisk rådgiver i Justisdepartementet og ved Statsministerens kontor.

Hun blir nå tidenes yngste statsråd, og hun satte også en milepæl da hun ble tidenes yngste rådgiver ved Statsministerens kontor.

Etter at hun kom tilbake til politikken, har hun blant annet vært sentralstyremedlem i AUF og medlem av Arbeiderpartiets integreringsutvalg

Hun har en bachelor i journalistikk fra Stavanger, en master i menneskerettigheter fra Kingston University i England. I tillegg har hun også studert jus over flere perioder ved Universitetet i Oslo. Hun opplyser også på cv-en sin at hun har tatt jegerprøven.

Velferdsforslag

De siste ukene og månedene har Tajik vært profilert i nyhetsbildet som leder av et partiutvalg for å drøfte endringer i Aps velferdspolitikk.

Utvalget har blant annet foreslått å oppheve maks-aldersgrensen i arbeidslivet på 70 år, stille høyere krav til uføre og å tilpasse norske trygdeordninger til utlendinger som bor i utlandet til prisnivået der de bor.

Tidligere i år fikk hun også mye oppmerksomhet da hun åpnet for tvang om kommunesammenslåing, noe som er en rødklut for regjeringspartner Senterpartiet.

Og i 2010 kritiserte hun regjeringen for at den er for dårlige til å få folk med innvandrerbakgrunn i regjeringsapparatet. Hun mente det var et demokratisk problem.

Pakistan-bakgrunn og nynorsk-skrivende

Tajik er født i Norge og har foreldre fra Pakistan. Hun er muslim. Det er ikke noe hun har flagget høyt de siste årene. Men i en kronikk i Vårt Land i vår skrev hun blant annet om «hvorfor det står så mange menn mellom Gud og meg?»

Under valgkampen i 2009 ble hun utsatt for en svertekampanje hvor en løpeseddel skrevet på urdu konkluderte med at Norge blir et verre sted å bo for muslimer om Tajik ble valgt inn på Stortinget.

På sin Twitter-konto hvor hun har over 16.000 følgere skriver hun på nynorsk, et språk hun har talt varmt om i flere sammenhenger.

Kilde: Aftenposten.no, Hadia.no, Dagbladet.no, NTB, VG, Stortinget.no

Er Tajik som kulturminister det beste valget? Si din mening.

Publisert: