Fugleinfluensa muterer og blir resistent

Fugleinfluensaviruset som nylig kostet to mennesker livet i Vietnam, er blitt resistent mot medisinen som verdens helsemyndigheter setter sin lit til for å demme opp mot en epidemi.

Publisert: Publisert:
NTB

Tester som er gjort i Hongkong viser at viruset i disse pasientene har mutert på en slik måte at det er blitt resistent mot Tamiflu, en av de få medisinene man har som er noenlunde effektivt mot fugleinfluensa.

Av åtte pasienter som er behandlet med Tamiflu i Vietnam, er fire døde uten at medisinen kunne hjelpe dem, skriver doktor Menno de Jong og andre kolleger i New England Journal of Medicine. De Jong arbeider ved sykehuset for tropiske sykdommer i Ho Chi Minh-byen.

– Det er blitt klart at vi vil trenge større doser og lenger behandling for å få behandlingen til å virke når vi bruker medisiner av Tamiflu-typen, sier doktor Anne Moscona ved Cornell University i New York.

Resistens utvikles

Tamiflu kan drepe mesteparten, men ikke alt, viruset som befinner seg i kroppen til en syk person, ifølge studien. Dermed blir det overlevende viruset resistent mot medisinen.

Dersom det er for små lagre av Tamiflu når en eventuell epidemi utvikler seg, er det risiko for at man vil spare på medisinen og gi små doser slik at flest mulig skal kunne behandles. Men nettopp det vil bidra til at viruset utvikler resistens.

Ingen bør overraskes over utviklingen. Virus utvikler gjerne resistens, og det er derfor aids-pasienter behandles med en sammensatt cocktail av medisiner.

Frykt for pandemi

Til sammen 71 mennesker er hittil døde av fugleinfluensa i en rekke land i Sørøst-Asia. Mennesker kan smittes av fugler, selv om man skal ha svært nær kontakt med smittede fugler for selv å bli smittet.

Ekspertene frykter imidlertid at det dødelige H5N1-viruset skal mutere slik at det kan smitte fra menneske til menneske, med en verdensomspennende pandemi som et mulig resultat.

Siden man ikke på forhånd kjenner egenskapene til et slikt mutert virus, kan man ikke lage medisiner mot det. Tamiflu, som er en generell influensamedisin, kan mildne sykdommen og dens symptomer, eller avverge den om den blir brukt før man blir smittet.

Det eneste alternativet som fins, er Relenza, som virker mot virus som er resistent mot Tamiflu. Men Relenza må inhaleres og kan ikke brukes av pasienter med luftveisproblemer som astma, og det er heller ikke klart om det kan spre seg videre fra lungene for å beskytte andre organer.

Publisert: