Hemmelig møte og ukjente SMS-er. Slik var maktspillet mellom Riksrevisjonen og Stortinget.

Utad var det strid mellom Riksrevisjonen og Stortinget i høst. Bak kulissene hadde stortingsdirektør Marianne Andreassen (bildet) og revisjonsråd Jens Arild Gunvaldsen tett dialog om hvordan de skulle håndtere pressen.

Etter en betent strid i all offentlighet la Riksrevisjonen og Stortinget ned stridsøksen på et hemmelig møte. Dagen etter snudde stemningen brått.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

29. september i år var riksrevisor Per-Kristian Foss på vei mot Stortinget, skriver Aftenposten.

Det hadde vært en tøff uke. To av landets viktigste institusjoner hadde kranglet i full offentlighet. Bakteppet var Aftenpostens avsløringer om pendlerboliger. Avisen hadde spurt om det var aktuelt for Riksrevisjonen å gå inn i disse sakene.

Foss kunne da fortelle at de siden 2017 ikke hadde gjennomført en eneste kontroll av om Stortingets administrasjon etterlever lover og regler. Årsak: De hadde blitt stoppet av Stortingets presidentskap.

Riksrevisor Per-Kristian Foss sier de normalt ikke arrangerer hemmelige møter.

Uttalelsene ble starten på en betent strid i full offentlighet mellom Riksrevisjonen og Stortingets ledelse.

I avisspalter, på radio og TV sto riksrevisor Foss og daværende stortingspresident Tone W. Trøen på hver sin side. Trøen hevdet det ikke var sant at granskingen hadde blitt stanset. Foss sto hardnakket på sitt.

Nå skulle stridsøksen begraves. Men pressen måtte ikke få vite noe.

Fikk stortingsdirektøren på nakken

Aftenposten har fått innsyn i all dialog mellom Riksrevisjonen og Stortingets ledelse i høst.

Dokumentene viser at det var tett kontakt mellom de to partene.

  • De samarbeidet om hvordan de skulle svare på Aftenpostens forespørsler.
  • Stortinget fikk påvirke hvilke opplysninger som skulle sladdes da Aftenposten ba om innsyn i Riksrevisjonens dokumenter.
  • Riksrevisjonen varslet administrasjonen når de hadde gitt intervju, skrevet kronikk eller skulle uttale seg til pressen.

Riksrevisjonen er Stortingets vaktbikkje og skal jobbe uavhengig. I dag sier Riksrevisjonen at stortingsdirektør Marianne Andreassen var «farlig nær» å forsøke å påvirke dem. Det overrasker Andreassen.

Men først: Et hemmelig møte på Stortinget.

Les hele saken med abonnement