SAS-streiken: Meglingen har pågått i et døgn – pilotene jobber for snarlig løsning

Et døgn etter at SAS og pilotene satte seg ned for å gjøre nye forsøk på å komme til enighet, øynet Flygerforbundet torsdag formiddag håp om en snarlig løsning.

Publisert:

STREIKER: Dansk presse fra gangen hos Riksmekleren under meglingen mellom SAS og pilotene. SAS-piloter streiker nå på sjette dagen. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

NTB

– Jeg tror at partene nå trenger å løse dette. Det er derfor vi sitter her, sa forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund til NTB da han torsdag formiddag ankom Riksmeklerens kontor i Grensen i Oslo.

Da hadde det gått nesten 24 timer siden partene satte seg ned for å gjenoppta dialogen og jobbe frem mot en enighet i oppgjøret.

Partene kan være noen timer unna en løsning, slik at pilotene kan gjenoppta arbeidet og SAS-flyene kan komme seg på vingene igjen.

Les også

SAS-direktør om streiken: Pilotene er for steile i sine krav

– Er mer optimistisk nå

– Jeg håper det, men jeg har ikke kontroll på dette. Jeg kommer hit nå for å se hvordan det går. Jeg er mer optimistisk nå enn jeg var da vi startet onsdag, sier Carlsen, som poengterer at det er partenes ønske om å finne en løsning som gjør at de fortsetter meglingen på andre døgnet.

Han vil verken kommentere innholdet i meglingen, hvor stor avstanden er mellom partene eller hvor nær de er en løsning. Likevel bekrefter han at det er arbeidstidsspørsmålene som er de viktigste for pilotene.

Pilotene krever gunstigere og mer forutsigbare turnuser i tillegg til økt lønn og større sikkerhet for arbeidsplassene.

SAS-ledelsen har på sin side beskyldt pilotene for å stille krav som truer selskapets lønnsomhet.

Over 4000 innstilte avganger

Partene har meglet siden klokken 11 onsdag.

Dette var første gang NHO Luftfart og pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat møttes siden meglingen før helgen endte med brudd, noe som førte til den pågående pilotstreiken som nå er inne i sin syvende dag.

Torsdag er til sammen 709 avganger innstilt, og 54.000 passasjerer er rammet.

Medberegnet avgangene som er varslet innstilt torsdag, er til sammen 4.015 avganger innstilt, og 380.917 passasjerer er rammet i streiken som har pågått i nær en uke.

Les også

Heine Totland nektet å stå flyfast

– Største konflikten på mange år

Riksmegler Mats Wilhelm Ruland har kalt streiken den største arbeidskonflikten i Norge på mange år.

– Det berører veldig mange tredjeparter hardt, og det berører også selskapet og pilotene, derfor er det viktig å få løst denne konflikten, uttalte han til TV 2.

Ifølge svenske Dagens Nyheter er også svenske og danske representanter fra SAS og berørte fagforeninger på plass i Oslo under meglingen.

Onsdag ble rundt 930 kabinansatte og 70 stuere i SAS permittert som følge av streiken fordi selskapet ikke lenger klarer å sysselsette dem. Likevel har pilotene høstet støtte fra kolleger både på bakken og i kabinen.

Publisert: