Advarer mot at juletrelys kan gi dårligere Wi-Fi

Britiske myndigheter advarer og lanserer app som skal gi raskere nett.

LED-lys. Det er jultrebelsyning av LED-typen, eller nærmere bestemt selve strømforsyningen, som kan påvirke det trådløse nettverket.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Juletrelys kan forårsake lavere Wi-Fi-hastigheter, advarer Ofcom, britenes Post— og teletilsyn.

Advarselen, som kan true julesurfingen og hvem vet, kanskje husfreden når storfamilien skal slåss om kapasiteten i det trådløse nettverket i julen, ble gitt i forbindelse med at Ofcom lanserte en app som lar brukerne sjekke kvaliteten på Wi-Fi-nettverket sitt. Det skriver blant andre The Guardian.

Appen tester det trådløse nettverket, og hvis den finner noe å sette fingeren på, kvitterer den med tips og råd om hvordan man kan bedre hastigheten.

Et av rådene er å flytte ruteren vekk fra elektriske apparater og enheter, deriblant nettopp juletrebelysning.

Har du sikret deg?

Les også

Advarer mot sikkerhetsrisiko med Apples «Siri»

Plasseringen avgjør

APP: Slik ser Ofcoms nye app ut. Foto: Ofcom

Så hvis du pleier å plassere juletreet i nærheten av den trådløse ruteren, ja så er du herved advart: det kan gå på Wi-Fi-kvaliteten løs, og i verste fall sette den gode julestemningen i fare.Skjønt i hvilken grad, for ikke å si hastighetsgrad juletrebelysningen påvirker kvaliteten på Wi-Fi-signalene, sier ikke advarselen fra Ofcom noe om. Ei heller blir vi helt kloke på om det er noen forskjeller på hva slags pærer belysningen bruker.

Er det for eksempel forskjell på vanlige pærer og de nye LED-lysene som «alle» skal ha?

Verdt å sjekke ut:

Les også

Endelig en smart minnepinne til Iphone.

LED-lys til besvær

Seksjonssjef i Nkom (tidligere Post— og teletilsynet), Per Eirik Heimdal, kan fortelle at det er LED-lysene som kan være et problem.

— Radiostøy fra ulike belysningskilder som LED-belysning, sparepærer etc. er et velkjent problem som Nkom er godt kjent med. Det er ikke selve LED-lysene som er problemet, men strømforsyningen som forsyner lysene med energi.

CE-merking: Nkom oppfordrer til å sjekke at LED-lysene er CE-merket, men understreker at det ikke er noen garanti for at utstyret ikke lager støy.

Ifølge Heimdal kan en dårlig konstruert og mangelfullt skjermet strømforsyning føre til at støysignaler lekker ut området der hvor LED-juletrelysene er hengt opp.

Noen av disse støysignalene kan ha samme frekvens som tjenester som trådløst bredbånd og annen kommunikasjon, og dermed forstyrre og redusere ytelsen til disse tjenestene.

— Forstyrrelsene merkes best nært støykilden og avtar raskt med økende avstand, sier Heimdal.

Les også

350.000 europeere ber Google glemme dem

Har ikke fått klager

Han opplyser at Nkom ikke har fått klager på forringet kvalitet på private bredbånd som følge av juletrelys, men forstår at det kan være et relevant problem.

— Så lenge man har en viss hastighet på surfingen, er det heller ikke så lett å merke om man er forstyrret. Nkom har ikke gått bredt ut og advart mot bruk av LED-lys og julebelysning, men vi publiserer regelmessig innlegg på vår Facebook side som belyser utfordringer med slik «hverdagsstøy», sier seksjonssjef Hemidal.

Enig?

Les også

- Norske kunder betaler for mye for bredbånd

Dette kan du gjøre

Heimdal og Nkom har følgende råd for å forsikre seg mot at jultrepynten ikke reduserer surfehastigheten:

  • Sjekk at julepynten/belysningen du kjøper er CE-merket, selv om dette ikke er noen garanti for at utstyret ikke lager støy.
  • Har du mistanke til forstyrrelser, så ta ut kontakten til juletrepynten/belysningen og se om hastigheten på bredbåndet øker da.
  • Se etter muligheter for å plassere julepynten og det trådløse hjemmenettverket så langt fra hverandre som mulig, da forstyrrelsene avtar raskt med økt avstand.
  • For å sikre at du får så god dekning som mulig på nettbrett, PC etc. når du surfer, bør disse heller ikke plasseres/benyttes nært julepynt etc. fordi støysignalene kan dominere over nyttesignalene fra ruteren. Dette kan begrense hastigheten eller blokkere surfingen helt.
  • Skift frekvens/kanal på ruteren og eksperimenter med hvilken som fungerer best.

Sansen for Star Wars?

Les også

Nå kan du få Googles søkeresultater i ekte Star Wars-stil

Les også

Her er Amazons nye pakkedrone

Les også

Så mye kan du handle tollfritt for i nettbutikken

Hva med internett i lampa? Sjekk denne videoen:

Publisert: