- Barn begynner ikke å ligge med hverandre selv om de ser hverandre nakne

Foreldre reagerer på at gutter og jenter i 1. klasse dusjer sammen. — Supert at det fortsatt finnes slike skoler, sier sexolog Margrete Wiede Aasland.

STORM I VANNGLASS: Sexolog Margrete Wiede Aasland synes ikke fellesdusjeing for førsteklassinger er noe problem, snarere tvert imot.
  • Jørgen Svarstad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

På Dysjaland skule i Sola kommune i Rogaland

Les også

skifter og dusjer gutter og jenter

i 1. klasse i samme garderobe før gymtimen, ifølge Solabladet.

– Jeg synes det er ubehagelig. For meg er det ikke naturlig at førsteklassinger skal dusje sammen med det motsatte kjønn. Jeg synes de er for store til det, sier Alice Frantzen, mor til en førsteklassing på skolen, til avisen.

Hun fikk først vite om praksisen på et foreldremøte for noen måneder siden. Ingen av de andre foreldrene på møtet skal ha reagert. Aftenbladet tok også opp saken.

- Voksne må slappe av

Spesialist i sexologisk rådgivningMargreteWiedeAasland synes ikke fellesdusjing for førsteklassinger er noe problem, snarere tvert imot:

— Jeg synes det er supert at det fortsatt finnes sånne skoler, sier hun.

— Voksne må bare slappe av litt. Barn begynner ikke å ligge med hverandre selv om de ser hverandre nakne når de er seks år. For det må være det de er redde for, sier hun.

— At man ikke spiser middag sammen regnes som omsorgssvikt, det er nesten litt sånn «ring barnevernet»

Les også

Her er familien som går imot «klassiske» oppdragelsesråd

Hun kaller saken storm i et vannglass.

ADAM OG EVA: Sexolog Margrete Wiede Aasland trekker parallell til bibelhistorien: - Det blir som med Adam og Eva i paradiset. De så ikke at de var nakne før Eva spiste eplet. Barna oppdager ikke at noe er galt før voksne begynte å tulle med det. Det er veldig trist at man seksualiserer nakenhet når barna er seks år, sier hun.

— Det har gått smertefritt frem til nå, det har ikke vært noe problem for barna. Det blir som bibelhistorien om Adam og Eva i paradiset. De så ikke at de var nakne før Eva spiste eplet. Barna oppdager ikke at noe er galt før voksne begynte å tulle med det. Det er veldig trist at man seksualiserer nakenhet når barna er seks år, sier hun.Hun fortsetter:

— Hvis voksne sier «fy, så rødt hår du har», begynner barna å skamme seg over det. De har ikke tenkt over det før. Jeg vet om foreldre som har vist barn under skolealder bilder av kjønnssykdommer for å skremme dem fra å ta på tissene til hverandre. Jeg får telefoner fra foreldre som spør om det er greit å vise seg nakne for egne barn. Jeg tenker vi har en lang vei å gå når det gjelder å normalisere barns forhold til kroppen.

Les også

Flere jenter enn gutter opplever at foreldrene forteller hvor dumme og håpløse de er

— Det å blir brutt ned er fryktelig skadelig, advarer psykolog.

Jørgen Lorentzen: - Helt herlig

Mannsforsker Jørgen Lorentzen synes det er positivt at barn er nakne sammen.

PROBLEM: - Hvis foreldre begynner å seksualisere barn så tidlig, har man et kjempeproblem, mener mannsforker Jørgen Lorentzen.

— Jeg synes det er fint at gutter og jenter dusjer sammen, leker nakne sammen og er nakne sammen. Det er ikke noe problem når du er seks-syv år gammel, sier han.- Hvis foreldre begynner å seksualisere barn så tidlig, har man et kjempeproblem. Barn må få være nakne så lenge som mulig. Det er helt herlig. Nakenhet er ikke farlig, verken for jenter eller gutter. Det å se hvordan kroppene våre ser ut, er helt fint.

- Hvorfor tror du noen reagerer på sånt?

— Fordi mange voksne har utrolig store problemer med egen kropp og nakenhet. Det projiserer gjerne på barna.

Rektor på Dysjaland skule, Atle Tanum, forklarer praksisen.

– Det er av praktiske årsaker vi gjør det slik. Det er bare små grupper på rundt åtte elever som har svømming samtidig når elevene går i 1. klasse.

Det er ikke nødvendig at åtte elever skal fordeles på to store garderober, sier Tanum, og legger til at det pleier å være både mannlig og kvinnelig lærer tilstede i garderoben.

Om seksualopplysning i skolen:

Les også

Tore Renberg: - Jeg vil ha sexen tilbake til pornobladene i skogen

Les også

Sexolog: Seksualopplysningen var ikke bedre før

Barneombudet: — Spør barna og foreldrene

Solabladethar tatt kontakt med Barneombudet og Fylkesmannen for å finne ut om praksisen med garderobedelingen på Dysjaland strider mot regelverket.

– Opplæringsloven uttaler seg ikke om lovligheten av at gutter og jenter bruker samme garderobe samtidig. Dermed kan ikke dette anses ulovlig, opplyser Una Bjørnseth Haugen, rådgiver hos Fylkesmannen i Rogaland.

– Vi har aldri hørt om dette før. De fleste steder starter en ikke med svømming så tidlig, og det er ikke vanlig at en dusjer i forbindelse med kroppsøving før rundt fjerde klasse. Vi tenker at det må være opp til barna å avgjøre om de synes det er greit, sier pressekontakt i Barneombudet, Kari Stenquist.

— Hvis de skal skifte i samme garderobe, må man kanskje snakke med barna og høre hva de synes. Og kanskje også FAU, sier hun til Aftenposten.

- Og hvis de synes det er greit?

-Da er det løsningen de velger. Hvis de kommer frem til dette i enighet, må det være greit.

Interessert i temaet? Få med deg disse sakene:

Pustepause frå presset

Trondheim-skole kjønnsdeler svømmeundervisningen

Professor: Dusjtvang kan gå på den psykiske helsen løs

Dusjing etter kroppsøving er unødvendig. Dropp det!

Fellesdusj kan være brudd på menneskerettighetene

Og noe helt annet:

Les også

Vil lære barnehagebarn om sex for å hindre overgrep

10.-klasseelever er frustrerte over det de oppfatter som nye, rigide regler:

Publisert: