Dette trenger barnet til barnehagestart

Hva trenger barnet i hyllen sin når det begynner i barnehagen? Bør man ha to av alt, og har de minste barna egentlig behov for egen ryggsekk?

TIL GARDEROBEN: Hva trengs for de minste i barnehagen?HVa slags dress, hvor mange skift? Som fersk barnehageforelder kan man bli usikker, her er noen tips.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Etter å ha vært hjemme sammen med mor eller far i lang tid, starter i disse dager mange små i barnehagen for første gang.

Hvordan få en best mulig overgang fra hjemmetilværelsen og til å bli barnehagebarn? Her er alt du trenger å vite om tilvenning.

Så er det neste spørsmål: Hva trengs for de minste i barnehagen?

Pedagogisk leder ved 0-3-årsavdelingen Pluto i Satelitten barnehage i Stavanger, Julie Torstensen, har disse forslagene:

 • Ekstra bodyer, strømper, strømpebukser, sokker, bukser og gensere (minst to klesskift).
 • Bleier
 • Ulltøy – tykkelse tilpasset de ulike årstidene.

Avskjeden i barnehagen kan være vond og vanskelig. Men glem aldri dette når du går fra barnehagen.

Dressen:

 • Dress – også her er tykkelsen tilpasset årstiden. En bruker gjerne en litt tynnere dress høst og vår.
 • Velg en ytterdress som er god og varm, og som tåler litt. Flott hvis den kan tåle litt regnvær.
 • Dress, regntøy, støvler og sko bør være i barnehagen. Ta det gjerne med hjem hvis du trenger det, men da er det viktig å huske å ta det med igjen neste dag. Mange lar det være i barnehagen i løpet av uken, for så å ta det med hjem og vaske det i helgene.
 • Regntøy og støvler. Mange lurer på om de skal ha hel regndress eller todelt regnsett til barna. Til de minste er det egentlig det samme, men når barnet blir eldre og begynner å gå oftere på do, er det veldig praktisk med todelt.
 • Lue votter og hals.

Drømmer du om en helg alene med kjæresten, mens babyen har barnevakt? Barnepsykolog mener barnet bør være minst så gammelt før dere tar en helg borte sammen.

To av alt?

 • Må man ha to av alt? Nei. Men det mest basic er det greit å ha flere skift av. Det er fort gjort at barnet søler på seg, eller at det blir vått etter å ha vært ute i regnvær.
 • Velg først og fremst klær som er praktiske og gode å ha på. Du bør ikke ha på barnet klær du er redd for i barnehagen.
 • Også de minste barna trenger sko, siden de leker og oppholder seg mye på bakken.

Hvor vanskelig kan det egentlig være å legge en smårolling? 100 enkle trinn for å legge et barn.

MYE NYTT: August er høysesong for tilvenning av ferske barnehagebarn. I tillegg til alt som har med barnets trivsel på det nye stedet å gjøre, kommer alt det praktiske med start i barnehagen.
 • Ikke kjøp klær og sko som barnet skal vokse inn i. For at barnet skal få best mulig bevegelighet og motorikk, er det viktig å ha klær som passer – og som ikke er altfor store.
 • Om høsten kan det være ønskelig både med joggesko og vintersko, spesielt de stedene i landet hvor været kan være litt ustabilt. Det må ikke være dyre goretex-sko, men det bør være sko som tåler litt. Det er viktig at skoene gir god støtte til foten, siden barnet enten nettopp har lært å gå eller vil lære å gå i løpet av den første tiden i barnehagen.

Denne boken skal få hvem som helst til å sovne.

Les også

Axel (2) har lakeskrekk, vi lot ham teste.

Egen ryggsekk?

 • Om barnet skal ha egen ryggsekk, er mye opp til foreldrene. Som regel er det kun de eldste barna som vil ha behov for egen sekk som de skal bruke på tur. Men mange synes det er stas å ha en ryggsekk, og bruker den til å ha med ting i barnehagen.
 • Husk å merke klær og utstyr med navn .

Her kan du se intervjumed Torstensen hvor hun forklarer hva barnehagebarnet trenger.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Her er flere interessante artikler for deg med småbarn:

Les også

Studie: Mange barn er ikke godt nok forberedt på overgangen til skole

Les også

16 tips for barnebursdag

Babyer fikk valget mellom mange kjeks fra en «slem» og kun én kjeks fra en «snill» .

Publisert:

Les mer om dette temaet