Er det trygt å laste ned Pokémon Go?

Spillekspert: Faren for utestengelse er minimal.

IKKE LANSERT: Pokémon Go har ennå ikke blitt lansert i Norge. Til tross for løse rykter om utestengelse velger mange likevel å installere appen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Pokémon Go har på en knapp uke tatt verden med storm. Flere millioner har lastet det ned, og den er blant appene vi for øyeblikket bruker aller mest tid på.

Onsdag ble det klart at Pokémon Go har vippet Candy Crush av pinnen som USAs mest populære mobilspill noensinne. Torsdag steg Nintendo-aksjen ytterligere 16 prosent etter åpning av Tokyo-børsen, skriver NTB.

Selv om spillet for øyeblikket kun er offisielt lansert i USA, Australia, New Zealand og Tyskland, finnes det råd for andre verdensborgere som ønsker å bli Pokémon-mestere.

Flere har tatt i bruk bakveier for å installere Pokémon Go, til tross for løse rykter om mulige utestengelser.

Mange frykter nemlig at spillkontoene deres vil nektes tilgang til Pokémon Go når det først lanseres i hjemlandet.

Spillekspert og -utvikler Jon Cato Lorentzen er blant dem som har brukt en av bakveiene for å kunne spille, og han er ikke nevneverdig bekymret for å bli kastet ut.

— Faren for utestengelse tror jeg er minimal. Jeg har aldri hørt om noen som er blitt utestengt for å ha omgått regionsperrede spill.

Se video:

Les også

Løper byen rundt for å fange Pokémon

— Dårlig forretningsidé

Utvikleren av spillet, Niantic Labs, har ennå ikke kommet med noen offisiell lanseringsdato for spillet i Norge og Europa. De har heller ikke sagt noe om at de vil utestenge folk.

Lorentzen tror neppe at det vil skje.

UBEKYMRET: Spillekspert og -utvikler Jon Cato Lorentzen har selv installert Pokémon Go via en bakvei, men er ikke redd for å bli utestengt.

— Det hadde vært en altfor stor og omfattende jobb. Amerikanske soldater som er stasjonert ved en militærbase i utlandet, har jo rett til å spille Pokémon Go. Det ville vært veldig vanskelig å finne ut av om enkeltbrukere faktisk er europeere, eller amerikanere som bor i utlandet.Gratisspillet tilbyr også mikrotransakjoner, som betyr at man kan kjøpe enkelte hjelpemidler for ekte penger. Lorentzen tror derfor at det vil være en særdeles dårlig forretningsidé å utestenge dem som er mest opptatt av spillet.

- Det er jo ingen gevinst for dem som lager spillet å utestenge tusenvis av brukere, sånn at de ikke lenger kan bruke penger på spillet.

Brukt av ranere og ført til likfunn:

Les også

Pokémon Go lastet ned 7,5 millioner ganger på fem dager

RISIKO: Hans Marius Tessem i NorSiS sier at risikoen for å laste ned ondsinnet programvare definitivt er større om du bruker tredjepartssider i stedet for app-butikken.

Oppdaget sikkerhetshull Tidligere denne uken ble det oppdaget sikkerhetshull i enkelte av Pokémon Go-nedlastningsfilene tilgjengelig for Android-brukere gjennom tredjepartssider.

Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring (NorSiS) oppfordrer Android-brukere og de med «jailbreakede» Iphoner til å være varsomme med å laste ned apper utenfor app-butikken.

— Det er veldig få sikkerhetsproblemer ved å laste ned ting fra app-butikken. Den eneste veien inn er egentlig hvis du laster ned ting utenfor butikken.

- Det er klart at når det er snakk om så populære filer, så er det en fare for at enkelte vil modifisere dem for å prøve å få tilgang til informasjon på mobilen din. Det være seg passord, bilder, alt mulig.

Dersom du skulle oppdage at du har lastet ned en ondsinnet utgave av apper, anbefaler Tessem å returnere telefonen til fabrikkinnstillingene.

Eieren trodde knapt sine egne øyne .

Les også

I dette bildet er det over 500 sauer. Kan du se dem?

Serverproblemer

I lanseringsuken har spillet til tider vært plaget av dårlig serverkapasitet, noe som har ført til en del problemer hos spillere. Lorentzen tror også at det er grunnen til at spillet først ble lansert i tre land: USA, Australia og New Zealand. Siden har det også blitt lansert i Tyskland.

— Regionsperren er jo først og fremst for å unngå at serverne blir overbelastet. Nå som den første uken er over, tror jeg de har økt kapasiteten såpass at de vil beholde alle spillerne.

Det «verste» som kan skje, tror Lorentzen er at enkelte deler av spillet nullstilles.

— Det de muligens kan gjøre er å nullstille enkelte regioner, slik at Poké-gymmene må tas på nytt. De resetter neppe spillernivå eller fjerner Pokémonene dine.

Pokémon Go sluker batteri:

Les også

Hvor mye koster det å lade mobilen?

Vi har vært i kontakt med Apple Norge sitt presseteam, som ikke kunne si noe om hvorvidt de synes det er problematisk at Iphone-brukere lager nye App Store-kontoer i andre land for å laste ned Pokémon Go.

Glaner på mobilen: Mobilspillet Pokémon Go får folk til å tryne og gå på trær

Her er et knippe andre teknologi-nyheter:

Publisert: