Nå kommer Commodore-mobilen

Og retro-spill følger med.

UTVIKLING: Mye har skjedd siden 1977. (Foto: Montasje: Commodore/Wiki Commons/Teknofil.no)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

For mange vekker navnetCommodore gode minner som oser av nostalgi og spillglede.

Den første datamaskinen selskapet produserte hetPET(eller CBM i Europa), og ble lansert tilbake i 1977. Likevel er det nok Commodore 64fra 1982 ellerAmiga-maskinenesom kom på 80— og 90-tallet de fleste husker.

Nå harCommodore-navnet plutselig gjort comeback, melder nettstedet Engadget. Denne gangen dreier det seg imidlertid om en smartmobil i øvre mellomklasse som kjører Android.

Som den originale datamaskinen, har mobilenfått navnet Commodore PET.

Kommer med spill-emulatorer

SNART: Slik ser mobilen ut. Foto: Commodoresmart.com

Den nye Android-mobilen skal haen 5,5-tommers skjerm med 1080p-oppløsning, en 1,7 GHz åttekjernersprosessor fra Mediatek og 16— eller32 GB lagringsplass, samt plass til micro-SD på 32 GB for begge modellene.Ellers skal batteriet værepå 3000 mAh, og hoved- og frontkameraene tar bilder medhenholdsvis 13- og 8-megapikslers oppløsning. På papiret virker den altså ganske grei.

For nostalgikerne er det nok likevel retro-spillene som gjør nye Commodore PET interessant, foruten selve logoen.

Emulatorene«VICE C64» og«Uae4All2-SDL Amiga emulator» skal være forhåndsinstallert, og utvikleren jobber med å få rettigheter til noen av de mest populære Commodore- og Amiga-spillene før lansering, skriverWired.

Pris og tilgjengelighet

I første omgang kommerCommodore PET-smartmobilen i salgi Tyskland, Italia, Frankrike og Polen i slutten av juli.

Utviklerne har imidlertid planer om å selge den internasjonalt etter hvert. Mer info kommer påCommodoresmart.cometter hvert.

Prislappen skal være rundt 275euro, altså snaue 2500 kroner, for 16 GB-modellen. Toppmodellen som også har 3- og ikke 2 GB RAM, koster 330euro(i underkant av 3000 kroner).

- Har rett til å bruke Commodore-navnet

RELANSERT: Commodore 64 ble relansert i 2011.

Noen vil kanskje stusse litt over at det gamle Commodore-navnet plutselig dukker opp igjen.Rettighetene til navnet skifter hender flere ganger de siste 20 årene, og ulike aktører har gitt ut nye Commodore-produkter. I 2004 kom det for eksempel en Commodore-merket joystick til TV-spill, ogi 2011 kom det til og meden kraftig oppgradert C64-maskin i salg.

Ifølge Wired vantdet nederlandske selskapetCommodore Holdings B.V. rettighetene til å bruke merkenavnet i en rettssak for to år siden.

Siden har det vært stille. Utviklerne av den nye smarttelefonen skalderimot være etbritiskregistrertselskap som kaller seg Commodore Business Machines Limited, som er startet av to italienere.

De skal tidligere i år ha sikret seg rettighetene til å bruke Commodore-navnet i 38 land, inklusive USA og de nevnte europeiske landene.

Det er usikkert om telefonen blir lansert i Norge. I så fall kan også du vekke nostalgien til live med Amiga-spill på smartmobilen Commodore PET.

Hvor mange av retro-maskinene kjenner du igjen?

Disse 10 datamaskinene revolusjonerte verden 

Publisert: