Thorvald Stoltenberg med støtte til Lundestad

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg gir sin fulle støtte til Geir Lundestad i striden om den tidligere Nobelkomité-sekretærens kontroversielle bok.

FÅR STØTTE: Geir Lundestad, Nobelprisens sekretær gjennom 25 år, får støtte fra Thorvald Stoltenberg. FOTO: SCANPIX
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— I denne saken er jeg helt på hans side, sier Stoltenberg til VG.

Tidligere leder i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, gikk i et innlegg i Aftenposten onsdag hardt ut mot Lundestad og mente han har kommet med løgn og injurierende påstander om ham i boken «Fredens sekretær».

Tirsdag ble det kjent at Lundestad ikke får beholde kontoret sitt på Nobelinstituttet etter bråket rundt boken hans.

Frittalende

Stoltenberg uttaler seg i intervjuet med VG ikke om Jaglands kritikk, men sier dette om at Lundestad blir fratatt sitt kontor:

— Jeg synes at en så frittalende mann er en stor verdi for hele det norske samfunnet. Og det burde vi ta oss råd til, også her hos oss. Det er ingen tvil om han har sine egne synspunkter, men jeg vil ikke at han skal miste kontoret sitt av den grunn, sier Stoltenberg, som har kjent Lundestad i mange år.

Om at Nobelkomiteen mener Lundestad kan ha brutt interne regelverk sier han:

— Han har helt sikkert gjort feil, har han ikke delvis erkjent det selv også? Poenget mitt er at det bør vi ta oss råd til. Det er så mange som uttaler seg uten at man forstår hva de mener. Det problemet får ingen med Geir. I denne saken er jeg helt på hans side, sier Thorvald Stoltenberg.

Kraftig til motmæle

I innlegget i Aftenposten tar Jagland til motmæle mot det han kaller grove påstander i Lundestad bok.

— Påstanden om at jeg ikke arbeidet med mine taler til nobelseremoniene er løgn. Fakta er følgende: Jeg dro alltid på Lundestads faktagrunnlag. Men jeg skrev talene selv, skriver Jagland.

— For det andre: Påstanden om at jeg «hintet» til pressen om hvem som ville få prisen, er ikke bare ufin, den er injurierende. Forlaget kunne lett ha undersøkt fakta. For eksempel: Ingen klarte å forutse fjorårets pris, fortsetter han.

Om hvorfor han velger å ta til motmæle nå sier Jagland til Aftenposten:

— Ingen kunne forvente at jeg bare skulle holde tett om dette, eller si noe først om ti år.

Geir Lundestad sier til avisen at han synes Jagland bruker veldig sterke ord, og tar avstand fra påstandene i innlegget.

— Jeg prøvde å tegne et balansert portrett av Jagland, men det er åpen tale. Da må jeg godta at også han fører en åpen tale. Folk må lese boken og finne ut av det selv, sier Lundestad.

Publisert: