- Har visst hun var syk

Norges fremste hoffreporter fikk møte prinsessen flere ganger.

Publisert:

TRIST BUDSKAP: Hofreporter Kjell Arne Totland har fulgt de kongelige i en årrekke.

Jo Hjelle

— Det er en svært trist melding vi har mottatt fra Rio i dag. Jeg har visst en stund at Kongens eldste søster var ved dårlig helse. Likevel reagerte jeg med både sjokk og sorg da det triste budskapet kom fra Brasil tidligere i dag, sier journalist Kjell Arne Totland.

- Hastet tilbake

Han regnes som Norges fremste kongehusekspert og mangeårig hoffreporter. Som journalist har han fulgt de kongelige og familiene deres i en årrekke.

I ettermiddag har kongefamilien, tradisjonen tro, hengt ut flagg med sørgeflor fra Slottsbalkongen, kan han fortelle.

Les også

Prinsesse Ragnhild er død

— Jeg vet at kongefamilien har vært holdt løpende orientert om prinsesse Ragnhilds helse de siste månedene. Hun kunne ikke komme til Norge til den offisielle feiringen av kongeparets 75-årsdager i mai - og uteble også fra den private feiringen på Bygdøy kongsgård. Ektemannen Erling Lorentzen har et par ganger vært alene i Norge det siste halvåret , men har alltid hastet tilbake til sin hustru i Brasil.

Prinsessen giftet seg med skipsreder Erling Lorentzen 15. mai 1953. Paret flyttet til Brasil for en periode, men ble værende hele livet.

- Stille liv

Totland har selv møtte prinsesse Ragnhild fru Lorentzen en rekke ganger - både i Rio og her hjemme, forteller han.

— Prinsesse Ragnhild var en kongelig av den gamle skole og trivdes ikke i rampelyset. Her hadde hun nok mye til felles med sin farmor, dronning Maud. Jeg tror derfor hun var glad for at hun i alle år kunne leve et relativt stille liv i Rio, sier han i dag.

— Ragnhild har også i alle år hatt et god og nært forhold til sin bror og hans familie. Harald og Sonja feiret henne med en stor privat middag på Slottet i Oslo da hun fylte 80,forteller han videre.

Privat bisettelse

Regjeringen tilbød søndag familien begravelse på Statens regning.

— Det var en vakker og symboltung gest, men hun ønsket selv å bli bisatt fra Slottskapellet og siden stedt til hvile på kirkegården ved sin gamle sognekirke i Asker. Det var der hun giftet seg med sin Erling i 1953. Det er også reist en vakker statue av hennes mor, kronprinsesse Martha med lillebror Harald på armen, ved kirken. Der har hun og Erling Lorentzen allerede for mange år siden reservert sine gravplasser. Prinsessens familie har derfor søndag kveld takket nei til tilbudet om begravelse på Statens regning, forteller hoffreporteren.

Publisert: