Per Fugelli er død

En frisk stemme har stilnet. Per Fugelli måtte til slutt gi tapt for kreften. Han ble 73 år gammel.

Publisert:

DØDE: Lege og professor Per Fugelli er død. Her på scenen under Oslo bokfestival 2014. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

NTB

Debattanten, forfatteren og professoren i sosialmedisin var åpen om sin mangeårige kamp mot sykdommen. Han fikk kreftbeskjeden i 2009, og i februar 2016 fortalte han at han ikke hadde lenge igjen å leve.

– Nå kommer siste dans, jeg har fått påvist mange kreftsvulster i begge lungene og jeg har blitt enig med legene om at vi gjør ingenting. Ingen cellegift eller operasjon, jeg skifter målestokk og tenker at nå handler det om å gjøre siste delen av livet mitt så godt som mulig sammen med de jeg er glad i, sa Fugelli til TV 2.

– Han har hatt det fint

Onsdag gikk han bort etter lang tids kreftsykdom. Sønnen Aksel Fugelli skriver på Facebook at faren døde på landstedet på Jæren med alle i den nærmeste familien rundt seg.

– Han har hatt det fint, med hverdager som gikk opp i pluss, helt frem til for tre dager siden, da han brått ble verre. Den aller siste fasen varte ikke så lenge, og det var noe han håpet på, skriver han.

Les også

Per Fugelli, den 12. landeplage

– Et budskap om nestekjærlighet

Mannen med den karakteristiske tversoversløyfen var nærmest kompromissløst åpen om sin egen sykdom og forestående død etter at han fikk kreft for åtte år siden.

Han blir varmt minnet for sitt særegne uttrykk og omtanke for sine medmennesker.

Utsagn som «En god resept på et godt liv er å gi litt mer faen» og «Ikke vær et ettall på jorda, bry deg om flokken din», står igjen. Hans livsfilosofi om å være god nok som man er, traff en nerve i folket.

Solberg: På pasientens side

Statsminister Erna Solberg (H) skriver i en uttalelse at hun mottok budskapet om dødsfallet med sorg.

– Per Fugelli var en viktig stemme, først som lege og siden som pasient. Med varme, kunnskap og spissformulert engasjement har han alltid stått på pasientenes side og fått til endringer i helsevesenet, skriver hun.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) synes også det var en veldig trist beskjed å få.

– Han har vært samfunnsdoktoren og samfunnsrefseren i Norge. Jeg har satt stor pris på de møtene og diskusjonene vi har hatt. Han etterlater seg en utrolig viktig arv, sier Høie til NRK.

Aktiv til det siste

Fugelli var en aktiv samfunnsdebattant helt til det siste. I en kronikk i Aftenposten i august 2017 uttrykte han ydmykhet og takknemlighet og slo fast at Norge er verdens beste land å leve i.

–Å bli født til liv i Norge, er å vinne i historiens og geografiens lotteri. Å dø er mindre ille når du har levd godt i et fredelig og rettferdig samfunn. Når du skal dø, er du opptatt av etterlivet – til dem du er glad i. Det er lettere å dø, når du vet at kjæresten din, ungene dine og barnebarna skal leve videre i Velferdsstaten Norge, skrev Fugelli.

FRITT ORD: I 2013 fikk Fugelli Fritt ord-prisen for å «ha gitt en stemme til de kreftsyke». Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Fjernet tabuer om døden

Regissør Erik Poppe har tilbrakt mye tid med Fugelli dette året. Nå er filmen om de siste dagene snart klar.

– Per Fugelli har vært en av de mest uredde stemmene vi har hatt. Han har vært fryktløs i møte med offentligheten, og jeg vet ikke riktig hvem som kan ta over den stemmen, sier regissør Erik Poppe til NRK.

Selv om det var i de siste årene av sitt liv at han virkelig ble allemannseie, var han aktiv i samfunnsdebatten i årtier. Han har utgitt og vært medforfatter av nesten 50 bøker, satt i Kjell Magne Bondeviks Verdikommisjon.

I 2013 fikk han Fritt Ord-prisen for å ha gitt en stemme til de kreftsyke. Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, mener han fjernet tabuer rundt døden. Han gikk rett på sak, kalte en spade en spade.

– Det vet jeg betydde mye for mange. Vel så viktig som døden var det for Per å bevare verdigheten i livet – når det gikk mot slutten, sier Ryel.

Publisert: