Den siktede 21-åringen etter moskéskytingen erkjenner ikke straffskyld

Mannen fremstilles for fengsling mandag.

Publisert:

BLOMSTER: Venner av den drepte 17-åringen la ned blomster utenfor boligen der drapet skal ha funnet sted søndag ettermiddag. Foto: Hans O. Torgersen

  • Harald Stolt-Nielsen
  • NTB

Siktede etter moskéskytingen erkjenner ikke straffskyld. Det bekrefter hans forsvarer Unni Fries til NTB klokken 23 søndag kveld.

Mannen vil bli fremstilt for varetektsfengsling mandag klokken 13.

– Han kommer til å møte i retten i morgen, men kommer ikke til å forklare seg, opplyser Fries.

Les også

Krisemøte i Bærum etter moskéskyting

Ikke latt seg avhøre

Så langt har ikke den siktede latt seg avhøre.

– Det er helt uproblematisk og en rett han har. Min jobb nå er å ivareta hans interesser i rettsmøtet, sier Fries som søndag har sittet flere timer i samtaler med den siktede.

Ifølge VG vil politiet begjære fire ukers varetektsfengsling,

Mannen er så langt siktet for drap og drapsforsøk. Ifølge Fries vil han også bli siktet for terror mandag.

– Jeg har oppfattet fra politiet at han blir siktet for terror mandag. De får ta de vurderingene de tar, sier Fries, som ikke ønsker å kommentere siktelsene ytterligere.

Ifølge Aftenposten ønsker politiet at den siktede skal bli vurdert av sakkyndige. Dette vil bli gjort etter at han er framstilt for varetektsfengsling.

GJERNINGSMANNEN: Dette er et av flere bilder som den siktede 21-åringen lastet opp på internett kort tid før angrepet i moskeen.

Stesøsteren funnet død

Oslo politidistrikt skriver i en pressemelding søndag ettermiddag at det er stesøsteren til den siktede mannen som ble funnet død i en bolig i Bærum lørdag. Dette er samme person som er siktet etter å ha skutt en person i en moské i Bærum lørdag, skriver Aftenposten.

Politiet har tidligere ikke ønsket å kommentere detaljert rundt hvem offeret var eller utdype hva slags relasjon det var mellom henne og siktede, annet enn at det var en familierelasjon.

Politiet ber vitner som har vært i området hvor 17-åringen ble funnet kontakte politiet. De ber alle som har tips om å bruke politiets tipsløsning.

– Alltid omsorgsfull og snill

Tre av vennene til den drepte jenten la søndag ned blomster og tente lys utenfor huset der tragedien skjedde.

De tre tenåringene er tydelig preget av det som har skjedd. Av de tre er det Maria Gulbrandsen som kjente den 17 år gamle jenten best.

– Jeg har kjent henne siden barnehagen. Hun var alltid veldig omsorgsfull og snill mot alle rundt seg, sier Gulbrandsen.

Hun forteller at avdøde hadde masse følelser og var spesielt glad i dyr.

– Hun ville alle rundt seg alt godt og kommer til å bli dypt savnet. En fantastisk jente som aldri blir glemt, sier venninnen.

Les også

Dette vet vi om den siktede mannen i tjueårene etter moskéskytingen i Bærum

ETTERFORSKER: Politiets granskere jobbet på åstedet, der den døde stesøsteren (17) ble funnet lørdag. Foto: Hans O. Torgersen

Siktet for drap og drapsforsøk

Politiet fikk lørdag klokken 16.07 melding om at det var avfyrt skudd i Al-Noor Islamic senter i Bærum. Det skal ha blitt hørt minst fire skudd, fortalte to naboer til Aftenposten.

Gjerningspersonen ble overmannet av Mohamed Rafiq (65) som var i moskeen i forbindelse med bønn.

Det var i forbindelse med etterforskningen av saken at politiet undersøkte huset der mannen bodde i Bærum. Da fant de den 17 år gamle jenten.

Den pågrepne ble først siktet for drapsforsøk og deretter også drap. Saken etterforskes som forsøk på terror, opplyste Oslo politidistrikt under en pressekonferanse søndag.

Etterforsker høyreradikale holdninger

Den siktede skal blant annet ha uttrykt sympati med Vidkun Quisling, sa fungerende enhetsleder Rune Skjold ved Oslo-politiet lørdag.

– Han har også hatt et fremmedfiendtlig syn på innvandring og hatt ekstreme holdninger, sa Skjold.

Politiet ser nå nærmere på de høyreradikale holdningene hos siktede.

– Vi ser at han har kommet med slike ytringer over tid, men at det har forsterket seg den siste tiden, ifølge vitner. Dette har pågått over en stund, sier Skjold.

Publisert: