Prisen på Sonys VR-briller er klar

Kommer til PS4 med en rekke spill.

VIRTUELL VERDEN: Slik så det ut da Sony viste frem Playstation VR under Games Developers Conference i San Fransisco.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hvilken VR-brille ville du ha kjøpt? Svar i vår poll nederst i saken!

Under en pressekonferanse i San Francisco tirsdag kveld kunngjorde Sony at

Les også

VR-brillene

Playstation VR vil få en prislapp på 399 euro eller cirka 3800 kroner, og vil dukke opp i butikkhyllene i oktober. I god tid før julenissen pakker sleden...

Det betyr også at Sony legger seg betydelig lavere i pris enn

Les også

Facebook-eide Oculus Rift

og HTC Vive som skal koste henholdsvis 699 euro og 899 euro, eller 6600 kroner og 8500 kroner. HTC som angivelig skal ha forhåndsolgt 15.000 Vive-briller på 10 minutter.

I tillegg må du ha en PS4 for kunne bruke Playstation VR. På samme måte som Oculus Rift og HTC Vive krever en kraftig PC. Totalkostnaden for å kunne spille med VR-briller på nesen blir med andre ord vesentlig høyere enn bare prisen på selve VR-brillene.

ØKOSYSTEM: Playstation VR er som navnet antydet laget for å brukes med PS4.

På den annen side skal ikke Sony-brillene være like avanserte. Den har eksempelvis færre sensorer (akselerometer og gyroskop), og synsvinklen på den 5,7 tommer store OLED-skjermen er «bare» på 100 grader der Oculus og HTC kan vise til 110 grader.

Også skjermoppløsningen er noe lavere, nærmere bestemt 1920 x 1080 mot 2160 x 1200 bildepunkter på Oculus Rift og HTC Vive.

Les også

Netflix-advarselen mange nordmenn har gruet seg til er her

Tror prisen blir avgjørende

— Vi tror at prisen er avgjørende for at markedet vil ta i bruk VR-teknologien, sier sjef i Sony Computer Entertainment, Andrew House i en pressemelding.

Analysefirmaet IHS Technology anslår at Sony vil selge 1,5 millioner VR-briller i løpet av året, mens Oculus må nøye seg med 560.000 og HTC Vive 440.000 solgte eksemplarer. En hovedforklaring, er ifølge IHS den ikke ubetydelige prisforskjellen.

Hva så med innholdet? Ifølge Sony skal 50 spilltitler tilpasset VR-brillene være klare ved lansering, og 230 utviklere jobber med spill til Playstation VR.

Du skal også kunne bruke brillene med Playstation-funksjoner som Share Play og Live, samt bilder og video tatt med 360 graders kameraer. I tillegg kan Playstation VR brukes til din egen private hjemmekino, eller såkalt «Cinematic mode» som Sony kaller det.

Les også

Er du klar for den virtuelle virkeligheten?

SOSIALT? Vil VR-briller bli et like vanlig syn som smartmobiler?

Må tilby spill som gjør at «alle» må ha det

Journalist i spillnettstedet Gamer.no, Audun Rodem, følger VR-utviklingen tett. Han er ikke overrasket over at Sony legger seg lavere i pris.

— Det vil gjøre det mer overkommelig for et bredt publikum å koste på seg VR-opplevelsen, mens HTC og Oculus virker å sikte seg mer inn på de som er veldig tech-interesserte.

Rodem mener den gode tonen Sony har hatt med mange utviklere siden arbeidet med PS4 startet, vil fortsette med Playstation VR og er en av hovedgrunnene til at Sony kan love så mange VR-klare spill innen utgangen av 2016. — I tillegg er det en kjempefordel for Sony at Oculus har lagt grunnlaget for eksperimentering og utvikling av VR-opplevelser i flere år. Det er ingen grunn til at de fleste VR-spill myntet på Oculus Rift eller HTC Vive ikke skal kunne fungere godt på Playstation VR også.

-Tror du Playstation VR blir en suksess?

— Alt står og faller på om Sony og de andre VR-utviklerne klarer å by på spill og opplevelser som er både interessante nok og tilgjengelige nok til at «alle» må ha det. Klarer de det, tror jeg PlayStation VR kan bli en suksess på forbrukernivå, og ikke bare blant de som er kjempeinteresserte.

Her er Sonys egen presentasjonsvideo av Playstation VR:

Les også

Facebook vil gjøre VR til en sosial plattform

TEKNOLOGIMAGASINET:

Publisert: