NAF: - Husk refleks til kostymet

NAF ber folk huske å utstyre alle de små monstrene på halloween-kvelden med refleks.

USYNLIG: En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen. har bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
  • Morten Abrahamsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

På halloween-kvelden vil mange tusen barn og voksne gå på mørke høstveier i sin jakt på godteri.

– En hyggelig kveld kan fort bli både bilistens og ditt verste mareritt. Husk refleks både på store og små før halloween-kvelden kan starte, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF, i en pressemelding.

Ifølge NAF har en bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

Les også

Synes du halloweenhysteriet har tatt av?

– Det er fort gjort å glemme refleksen når man skal ut, men refleks er livsviktig. Selv om refleks gjør det mindre skummelt å gå i høstmørket, blir ikke barna mindre skumle. Det er også en god idé at halloween-barna har med seg lykter når de går, sier Sagedal.

Skal du feire halloween bør du følge disse rådene:

Les også

Se hvor lett halloween-kostymene for barn tar fyr

Voksne slurver

En fersk undersøkelse gjort på vegne av Trygg Trafikk viser at mange voksne slurver med refleksbruk i mørket, mens de er langt flinkere til å utstyre barna med det.

26 prosent av de spurte sier at de selv alltid bruker refleks når de ferdes i mørket, mens langt flere er svært påpasselige når det gjelder barnas refleksbruk. 89 prosent svarer at de som oftest eller alltid passer på at barna deres bruker refleks.

– Voksne er dårlige til å bruke refleks. Hvis du spør sier de ja, men i praksis dropper voksne refleksbruken, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

NAF minner om at det er like viktig med refleks der det er gatelys. Flere tror at gatelysene gjør at man er synlig.

– Faktum er at de fleste påkjørsler av gående skjer i byer med gatebelysning, sier Sagedal i NAF.

IKKE BARE KOSTYME: – Selv om refleks gjør det mindre skummelt å gå i høstmørket, blir ikke barna mindre skumle, sier Inger Elisabeth Sagedal i NAF. Foto Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mer om halloween:

Publisert: