Nå kan du snart få lage personlige bilskilt

Men det koster. Samferdselsministeren ønsker å åpne for bruk av personlige bilskilt.

DRØMMESKILT? Har du drømt om å få bilskilt med din egen logo? I 2017 åpnes muligheten for det.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Vegdirektoratet har allerede sendt inn forslag til høring og ordningen kan komme på plass allerede tidlig neste år.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener et forbud mot personlige bilskilt er unødvendig og ønsker å åpne for bruken av det.

– Bilentusiastene har etterspurt det lenge, og jeg er glad for at det nå sendes på høring forslag om personlige bilskilt i Norge, sier Solvik-Olsen i en pressemelding.

Koster 9000 kroner

Personlige bilskilt innebærer at personer kan søke om å en personlig bokstav— og tallkombinasjon. Blir det godkjent innvilges tillatelsen for 10 år av gangen.

Men det blir ikke billig – prisen for et personlig bilskilt er ifølge Samferdselsdepartementet foreslått til 9000 kroner. Overskuddet skal gå til trafikksikkerhetsformål.

Hvordan påvirkes du?

Les også

Slik vil budsjettet påvirke lommeboken din

Ikke lov med støtende skilt

Det blir ikke lov å velge kombinasjoner som kan forveksles med andre kjennemerker eller er støtende eller upassende.

Det ordinære kjennemerket på bilen skal oppbevares på forsvarlig måte så lenge det personlige kjennemerket benyttes. Skiltene må kunne leses av i bomstasjoner, av politiet og vegvesen.

Det blir også begrensninger i retten til å velge bokstav— og tallkombinasjoner.

Aldersgrensen for å søke personlige bilskilt er 18 år.

- Litt stiv pris

Facebook-siden «Persolinge bilskilt til Norge» har nær 3500 følgere. De har fulgt debatten om bilskiltene nøye i flere år. Leder for siden Torbjørn Aamodt er glad for nyheten. Personling har han fulgt saken i syv år.

— Det er veldig gledelig å se at Vegdirektoratet følger Sveriges modell med minimum to tegn, maks syv. Alle bokstaver og tall men med visse begrensninger, sier Aamodt.

Han tror det vil bli populært i Norge, men reagerer på et par ting:

— Prisen er stiv, 9000 kroner og med 10 års bindingstid, betyr det at det ikke er mulig å endre skiltet hvis man blir lei. Så folk må tenke seg om to ganger. Jeg hadde nok håpet at det ikke skulle være så strengt, men det er gledelig at vi nærmer oss et tilbud - dog kun til personbiler i denne omgang, sier Aamodt.

- Hva vil du velge til bilskiltet ditt?

— Nå har jeg en Tesla X, så TESSA har vært planlagt, men med 10 års binding, så er det mulig jeg kommer til å velge et skilt som ikke er bilspesifikt, sier han.

Suksess hos söta bror

Svenskene har hatt lov til å søke om personlige bilskilt i nesten 30 år.

Det har gitt mye penger i kassen - kostanden ligger på 6200 svenske kroner og i 2015 kom det inn 12 millioner kroner. Pengene går til trafikksikkerhetsprosjekt, ifølge Norrtelje Tidning.

I Sverige finnes det rundt 18.000 bilskilt av denne typen. Men de har også restriksjoner på hva man kan få på skiltet - her er et knippe av avslåtte navn: Helvete, Escobar, Maffian, Biltjuv og Whiskey.

Få flere saker fra bilredaksjonen:

Publisert: