Ungdommer går med bare ankler i kulden

— Ankler er ekstremt utsatt for varmetap, sier Sintef-forsker Mariann Sandsund.

VIKTIG AT MATCHER: - Det er viktigere at skoene matcher antrekket, enn at de er varme, mener undommer. De velger derfor joggesko og ankelsokker i vinterkulden.
  • Line Pevik
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

En jentegjeng med ankelsokker og joggesko — i ti minsugrader. 15-åringene begrunner skovalget med at det er behagelig å gå med.

— Men vi har vintersko hjemme, sier jentene som Adresseavisenmøter utenfor Trondheim Torg.

Innenfor finner vi fem jenter som går i tiendeklasse, to med joggesko og tre med vintersko.

De to har på seg joggesko med lave ankelsokker. Jentene forklarer at de oppholder seg mye innendørs på skolen og ikke behøver varme sokker og sko.

Les også

Youtube-trenden: Unge jenter viser sine siste klesinnkjøp fra inn- og utland, plagg for plagg, pose for pose

— Det er viktigere at skoene matcher antrekket enn at de er varme, mener jentene.

De tre andre har tatt på seg sko som varmer i kulden. Alle jentene er enige om at det er lite utvalg av fine vintersko, og sier at dette er hovedårsaken til at de velger joggesko i stedet.

Les også

Dette er ADHD, og dette er mytene

Ankler ekstremt utsatt

Forskningsleder Mariann Sandsund ved helseavdelingen til Sintef Teknologi og samfunn forklarer at hender og føtter lett kjøles ned når det blir kaldt.

— Områder som ankler, og som ikke er beskyttet av klær og sko, er ekstremt utsatt for varmetap, forklarer hun.

Årsaken er at når huden kjøles ned vil blodtilførselen til disse hudområdene stenges av for at kroppen ikke skal miste enda mer varme. Bar hud er veldig eksponert der lav temperatur og vind øker nedkjølingshastigheten, slik anklene blir med lave sokker og oppbrettet bukse.

Les også

Hvordan var det nå igjen... bra med kuldekrem eller ikke?

11 tips for riktig påkledning av de minste.
Skotøy med tynn såle og for stram snøring er en dårlig kombinasjon. Hvis man i tillegg har bomullssokker, vil det være vanskelig å holde seg varm på føttene. Sandsund anbefaler derfor sko med tykk såle og sokker av ullblanding eller ren ull. En god innleggssåle kan også bidra til å holde føttene varme.

Fryser du?

Les også

Her er landene med aller best vær i verden

Det er meldt om fortsatt lave temperaturer flere steder i landet. Sandsund påpeker at kuldeskader ikke er noen stor risiko i hverdagen. Likevel er det en betydelig økning av frostgrader om temperaturen når ti minusgrader.

  • Sender du en mann inn for å kjøpe Coca-Cola, kommer han ut med en halvliter til seg selv. Hva skjer når damene sendes inn i butikken med samme oppdrag?Her får du svaretog kan også lese om hvor mye tid vi bruker i butikken og hvorfor vi ender opp med de samme varene foreldrene våre handlet.

Dårlige assosiasjoner

Den trønderske toppbloggeren Erica Mohn Kvam (19) forstår at mange på hennes alder unngår de typiske vinterskoene. Hun forklarer at de «gode vinterskoene» gir negative assosiasjoner for mange. Likevel har trondheimsjenta oppdaget at det faktisk finnes vintersko for den mer motebevisste.

— Det trenger ikke å være gigantiske Uggs eller det folk kaller «gamlissko», påpeker hun.

De har aldri angret:

Les også

Slik så det ut før: - Folk sa til oss at vi måtte ikke finne på å kjøpe gården

Selv tviholder Kvam på de lave slip-on-skoene året rundt, mest fordi hun skulle ønske at det var sommer hele året. På den andre siden trekker bloggeren frem lave ankelboots som en sikker vinner året rundt, som også finnes med fôr.

Motetrender

Det er ikke første gang at moten legger føringer på hva ungdommene går kledd i, selv på vinterstid.På 90-tallet var magetoppen et fast innslag, også om vinteren.

En periode var det å bruke lue helt ute av motebildet. På en annen side bleden mye diskuterte «Ugg»-trendenpopulær over hele verden på midten av 2000-tallet. De varme, men ifølge mange, stygge skoene, mistet med tiden sin trendstatus.

Her er flere artikler for deg som er, eller har, ungdom:

Les også

- Det er mye omsorg og nødvendig lærdom i pinlige samtaler

. Eksperter: «Dropp den store samtalen»

Les også

En av tre konfirmanter forventer å få over 20.000 kroner

Les også

Tenåringer sliter like mye på parforholdet som babyer

Les også

Det viktigste vi kan lære barna

Skoleball:

Publisert: