Sindre Aleksander (1) har to ukers tilvenning i barnehagen

— Det er fordi ettåringen er en egen rase, sier barnehagestyrer.

SAKTE START: Sindre Aleksander er snart ett år. Han går i DoReMi Midtunbråtet barnehage i Bergen hvor de opererer med tilknytningsdager i to uker. Her utforsker han avdelingen med pappa Adrian Rutle og pedagogisk leder, Mari Dragland.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— For begge våre barn synes vi det har vært veldig positivt med den lange tilvenningsperioden. Det føles trygt og gir nok oss foreldrene bedre samvittighet, sier Adrian Rutle.

Praktiserer to ukers tilvenning

Da familien flyttet til Bergen fra Ålesund var det tilfeldig at datteren ble overflyttet til nettopp DoReMi Midtunbråtet barnehage. De kjente ikke til at barnehagen praktiserer to uker lang tilvenning, men synes det bare er en positiv bonus.

— Datteren vår gråt hver dag da hun startet i den forrige barnehagen. Da hun begynte her var hun selvsagt eldre, men vi ble positivt overrasket over hvor smidig og lett overgangen gikk, sier Rutle.

Nå er det lillebror Sindre Aleksander som skal til pers. Når vi snakker med far på telefonen, er sønnen på tilvenningsdag 10. Det vil si, barnehagen kaller det ikke tilvenningsdager. Det heter tilknytningsdager.

Les også

- Vær obs hvis det er for mye «fred» blant søsken

Pedagog om tilvenning i barnehage: — En gang må man gi slipp, og kanskje er det like greit å rive av plasteret med en gang

Les også

Småjenter er mer selvstendige enn smågutter

— Ettåringen er en egen rase

— Vi synes tilvenning er et litt gammelt ord. Ideen om tre dagers tilvenning henger igjen fra tidligere tider. Før begynte gjerne barna i barnehagen når de nærmet seg 2 år. Forskjellen nå er at ettåringene er på full fart inn.

Det sier daglig leder i Læringsverkstedet DoReMi Midtunbråtet barnehage i Bergen, Torill Haukenes Malmedal.

HENTES TIDLIG: I de ukene Sindre Aleksander har korte dager i barnehagen, får storesøster Erika Jenny også en myk start på høsten.

Da hun fikk muligheten til å starte opp barnehagen for tre år siden, var hun og pedagogteamet veldig tydelig på at de ikke ønsket at foreldrene skulle forlate gråtende barn i barnehagen etter kun tre dager.— Ettåringen er en egen rase og forskning viser at vi må tilpasse praksisen vår etter deres behov for å gi dem en god start, mer tid og rom for tilknytningsprosessen, legger hun til.

Malmedal viser blant annet til forskning gjort av pedagogikkprofessor ved NTNU, May Britt Drugli.

- Norske ettåringer kommer til å oppleve en radikal endring av sin hverdag

Det er snakk om to uker i et langt barnehageløp. I det perspektivet ser nok foreldrene på det som vel verdt og en investering. Styrer Torill Haukenes Malmedal

Foreldre løser det praktisk

Barnehagelederen har aldri hørt fra foreldre at det er vanskelig å få til dette praktisk.

— Det er snakk om to uker i et langt barnehageløp. I det perspektivet ser nok foreldrene på det som vel verdt og en investering, sier Malmedal.

- Så hos dere er det aldri noen barn som gråter ved avskjed, eller foreldre som tørker tårer i porten?

ETTÅRINGEN: - Ettåringen er en egen rase og forskning viser at vi må tilpasse praksisen vår etter deres behov for å gi dem en god start, sier styrer Torill Haukenes Malmedal.

— Vel, det er det ingen absolutte garantier for. Vi kan også her ha barn som bruker mer enn to uker på å bli trygge, og det er naturlig at følelser kan ta overhånd hos både barn og foreldre ved en avskjed. Forskjellen er kanskje at foreldrene, siden de har vært med på en så lang tilknytningstid, har en rasjonell visshet om at de har gjort det de kan for at barnet skal kunne føle seg trygt, sier Malmedal.

Les også

Slik får du familierutinene i gang igjen etter ferien

Les også

Ni av ti barn hadde barnehageplass i fjor

En dag er tariffestet

Avdelingsdirektør i NHO, Alf Åge Lønne, har tidligere sagt til VG at de ikke opplever stor etterspørsel etter flere tilvenningsdager.

— En dag rett til fri ble tariffestet i 2012. Men jeg opplever at de fleste arbeidsgivere er fleksible på dette området og finner en løsning sammen med foreldrene dersom de trenger lengre tid, sier Lønne.

En studie ved NTNU Samfunnsforskning fra 2014 viste at hverken sen eller tidlig start i barnehage hadde uheldig konsekvens for barnets psykososiale utvikling.

Prosjektet har fulgt 1000 barn fra trondheimsregionen fra de var fire år til tredje klasse, skriver Dagbladet.

Ville vært krise for naboen

Familien Rutle er heldig å ha fleksibilitet. Faren har dels pappapermisjon, dels en avtale med arbeidsgiver. Samtidig ser de at et slikt opplegg ikke nødvendigvis passer for alle.

— En nabo kommenterte at det ville vært krise for dem å ha to uker lang tilvenning, da jobbene deres ikke tillater en slik fleksibilitet, sier Rutle.

Allerede på fjerde dagen virket imidlertid Sindre Aleksander klar og ferdig tilvennet, ifølge foreldrene.

— Men barnehagens policy er at man står løpet ut i 14 dager, også for å sikre seg mot tilbakefall. Vi synes det er greit å ta det piano i starten, sier Rutle.

Les også

Dette må med i barnehagesøknaden

Les også

I denne barnehagen fikk de fart på passive barnehagebarn

Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

Publisert: