Denne knøtte-PC-en gjør deg helt anonym på Internett

Med Onion Pi kan du sette opp et sikkert og trådløst tilgangspunkt.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Den lille knøttemaskinen Raspberry Pi har på rekordtid gjort stor suksess. Med en relativt lav prislapp og nok kraft til å dra lette dataprogrammer, har den åpnet opp mange spennende muligheter for hobbyentusiaster.

Folk har laget både biler, arkademaskiner og vannkjøling rundt den kredittkort-store maskinen.

Om du lyst på en billig og i praksis anonym surfeopplevelse på PC-en, kan det nye prosjektet Onion Pi være verdt å sjekke ut.

Prosjektet tar en Raspberry Pi, en USB WiFi-adapter og tilgang til det anonymiserende Tor-nettverket og blander det sammen til noe som gjør deg helt anonym på nett.

Tar i bruk Tor-nettverket

Den lille datamaskinen kan du ta med deg hvor som helst. Det eneste du må gjøre er å plugge inn nettverkskabelen fra ruteren din, mens strømmen kommer via en micro-USB-kabel, som du kan koble inn i en bærbar PC eller i en veggadapter.

Deretter kan du starte opp Pi-en, og vips har du et sikkert og trådløst tilgangspunkt, som vil gjøre all surfing mer eller mindre anonym. Kobler du maskinen til dette trådløse nettverket vil all nettrafikk automatisk rutes inn via det sikre Tor-nettverket.

Tor-nettverket er en av de sikreste løsningene for å gjøre deg anonym på nettet. Den blir utviklet på frivillig basis, og skiller seg på flere måter fra en vanlig VPN – selv om det ved første øyekast kan se ganske likt ut.

Når du kobler deg på nett via denne boksen, kobler du deg ikke til en sentral server noe sted. Tilkoblingen din skifter i stedet gjennom en rekke «noder», altså datamaskiner som er satt opp for å videreformidle Tor-trafikk.

Om noen overvåker deg, vet de ikke om data overføres til din maskin, eller bare går gjennom deg og sendes videre til noen andre.

Ler mer om Tor på Hardware.no

Bytter sted rett som det er

En Tor-node kan samtidig dukke opp og legges ned litt hipp som happ. Dermed vil noen som ønsker å overvåke all trafikk inn og ut, ikke vite hvor vedkommende fysisk skal slå til.

En annen ulempe ved Tor er imidlertid ytelsen, det går rett og slett fryktelig tregt sammenliknet med en kommersiell VPN-tjeneste. I stedet for å koble til én server, som har høyhastighets fiberkabler stukket inn i seg, kjører du trafikken din gjennom en rekke tregere systemer.

Om Onion Pi er noe som frister for deg, finner du den påAdafruitfor 95 dollar (550 kroner), men du må sette sammen systemet selv.

GUIDE: Slik blir du helt anonym på nett

anon1.956x538c-_lZQfq9ptL.jpg
Publisert: