Antibiotika kobles til økt cøliaki-risiko

Barn som får to eller flere antibiotikakurer i løpet det første halvannet året de lever, har større risiko for å utvikle cøliaki, viser tall fra den norske mor og barn-undersøkelsen.

sp5ca36f.jpg
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Undersøkelsen er en nærstudie av over 100.000 svangerskap, og tallene herfra kan blant annet brukes til å se på sammenhengen mellom bruk av antibiotika hos små barn og ulike helseproblemer senere i livet, skriver Stavanger Aftenblad.

Les også:

Les også

Dagens barn er så allergiske mot mat at det er blitt et folkehelseproblem

Mors bruk av antibiotika ser ikke ut til å påvirke cøliakirisikoen, og forskerne fant heller ingen sammenheng mellom cøliaki – en kronisk betennelsessykdom som skyldes en immunreaksjon mot gluten – og mors røykevaner, barnets fødselsvekt og om barnet ble ammet eller ikke.

— Vi ville gjøre undersøkelsen fordi det allerede var kjent at antibiotika påvirker utviklingen av tarmfloraen, og en del forskere har ment at dette kunne ha sammenheng med cøliaki, sier Ketil Størdal, som er forsker i MoBa og leder av studien. Norge er blant landene i verden med lavest forbruk av antibiotika, men også i Norge får barn slike legemidler for infeksjoner som kan gå over av seg selv.

Publisert: