Venstre vil flytte på 40 milliarder kroner

Når forhandlingene om statsbudsjettet starter onsdag, er Venstres utgangspunkt 40 milliarder kroner unna regjeringens forslag.

PÅ PLASS: Trine Skei Grande (TV) og Terje Breivik på vei til pressekonferanse om Venstres alternative budsjett for 2017 i møtelokalene til ASKO i Groruddalen i Oslo tirsdag.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Grønt skatteskifte og ikke minst bilavgifter vet vi kommer til å bli vanskelig, oppsummerer Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

Sammen med partileder Trine Skei Grande la han frem Venstres alternative budsjettforslag tirsdag.

Venstre vil plusse på regjeringens forslag om 15 øre i økt bensinavgift med ytterligere 35 øre og dieselavgiften med 65 øre på toppen av regjeringens 35 øre. Reduksjoner i årsavgiften nulles, CO₂-relaterte avgifter skrus til og budsjettet for bygging av vei barberes med 2,8 milliarder kroner.

Utkast

– Dette blir ikke lett. Men ikke noe av det som er viktig i livet, er lett. Det blir veldig krevende forhandlinger, ikke minst fordi vi snakker om problemstillinger som vi har dyttet foran oss i forhandling etter forhandling, sier Skei Grande.

Venstres poeng er at regjeringens budsjettforslag ikke følger opp tidligere inngåtte avtaler om å dreie skatte- og avgiftspolitikken på en slik måte at det fører til betydelige kutt i CO₂-utslippene.

– Regjeringens utkast leverer ikke, sier Venstre-lederen.

Listen er tom

Det grønne skiftet i Venstres budsjett summeres opp til 15 milliarder kroner med 7,5 milliarder kroner i økte utslippsavgifter og like mye i lettelser på «grønne» skatter og avgifter.

Det hele krydres med redusert oljepengebruk på 7 milliarder kroner.

– Vi har snakket om det grønne skiftet i hele perioden, og vi har fått gjennom mange små tiltak. Nå er listen med små tiltak blitt tom, og da må vi over på skatte- og avgiftssystemet, sier Skei Grande til NTB.

Nådde ikke fram

Billigere elbiler og dyrere fossilbiler, storstilt utbygging av infrastruktur for nullutslipp og kompensasjonsordninger for tungtransport som går fra fossil til lavutslipp, er noen av de andre forslagene fra Venstre.

Det grønne skiftet betyr dessuten at 5.000 kroner tilbakeføres flatt over skatteseddelen, noe som skal innebære en samlet lettelse for de aller fleste.

Modellen var pensum da Skei Grande dro på studietur til Canada sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) – uten at det førte til at de to fikk samme forståelse av hva et grønt skifte innebærer.

– Mine pedagogiske evner førte ikke helt frem der. Kanskje blir det enklere når vårt forslag kan sammenlignes med regjeringens utkast, sier Skei Grande.

Rocke-Breivik

Totalt foreslår Venstre å omprioritere nærmere 40 milliarder kroner sammenlignet med regjeringens forslag.

– Det ble vel flyttet på noe sånt som 6 milliarder i fjor, så det er jo en avstand, sier Breivik.

Venstres finanspolitiske talsmann ladet opp til budsjettforhandlinger med å lansere rockelåten «Må noen gå?» mandag kveld.

– Det var ment som et humoristisk innslag og en forsøk på å beskrive den virkeligheten vi står i. Det er et lite stikk til journalistene som hele tiden stiller det spørsmålet, sier Breivik til NTB.

– Vi er ikke opptatt av om noen må gå, det er journalistene som er det. Vårt mål er å få et budsjett som bidrar til at utslipp kuttes, at fattige barn løftes og som stimulerer til nyskaping og forskning, fremholder Skei Grande.

Publisert: