Forsvarerne ber om at Tengs-tiltalte frifinnes

Mannen som er tiltalt for å ha drept Birgitte Tengs i 1995, nekter fremdeles for at han har noe å gjøre med drapet. Forsvarerne ber om at han frifinnes.

Tiltaltes forsvarere, advokatene Stian Bråstein (t.h.) og Stian Kristensen, holder onsdag forsvarets prosedyre i rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha drept 17 år gamle Birgitte Tengs i mai 1995.
Rettens administrator, tingrettsdommer Arne Vikse (i midten) og påtalemyndigheten lytter forsvarets prosedyre i rettssalen i Haugesund mot mannen som er tiltalt for å ha drept 17 år gamle Birgitte Tengs i mai 1995.
Tiltaltes forsvarere, advokatene Stian Bråstein (t.h.) og Stian Kristensen holder forsvarets prosedyre i rettssaken etter drapet 17 år gamle Birgitte Tengs i mai 1995.
Birgitte Tengs far Torger Tengs lytter forsvarets prosedyre i rettssaken mot Karmøy-mannen som er tiltalt for å ha drept den 17 år gamle datteren i 1995.
Tiltaltes forsvarere, advokatene Stian Bråstein (sittende) og Stian Kristensen holder forsvarets prosedyre i rettssaken mot 52-åringen som er tiltalt for å ha drept 17 år gamle Birgitte Tengs i mai 1995.
  • NTB-Peter Tálos og Anders R. Christensen
Publisert: Publisert:

– Tiltalte nekter fremdeles enhver befatning med drapshandlingen, og vi vil be om at retten avsier en dom om frifinnelse, sa forsvarer Stian Bråstein da han startet sin sluttprosedyre i Tengs-rettssaken onsdag.

Han understreket at saken der den 17 år gamle Birgitte Tengs ble drept og voldtatt på brutalt vis natt til 6. mai 1995, er svært spesiell.

Mannen han nå forsvarer ble pågrepet i fjor høst, etter at hans Y-DNA ble funnet i en blodflekk på strømpebuksa til Tengs. Dette er det eneste beviset som knytter ham direkte til jenta.

Han er tidligere dømt for flere volds- og sedelighetsforbrytelser og innbrudd.

– Dette er fremdeles livets kamp for tiltalte. Han er utsatt for svært alvorlige anklager – omtrent så alvorlige som de kan bli, sa Bråstein.

Smittefare

Hans kollega, advokat Stian Kristensen, tok over og sa at det var for mye tvil ved påtalemyndighetens eneste bevis i saken, ett funn av Y-kromosomet til den tiltalte. Han viste til at det var ytterst liten mengde celler fra 52-åringen som var funnet.

Kristensen trakk også fram mulighetene for at det ikke dreide seg om en blodflekk i det hele tatt, at det var en mulig fare for oversmitte eller en kontaminering av bevismaterialet i etterkant.

– Det er ingen andre funn som leder til den tiltalte. Det er uforståelig at han ikke skal ha avsatt mer gitt hvordan det så ut på åstedet, sa Kristensen.

– Kan dere utelukke alle muligheter for oversmitting og kontaminering i denne saken?, spurte Kristensen.

– Vil gjøre ham til et utskudd

I løpet av de sju ukene i Haugaland og Sunnhordland tingrett har retten fått høre mye om tiltaltes straffehistorikk og tiltrekning til dameklær og -sko og hvordan han tenner seksuelt på dette.

Tidligere er 52-åringen dømt for blotting, innbrudd hos flere kvinner og for et overfall på sin egen psykolog.

– Det er kun én grunn til at påtalemyndigheten bruker mye tid på det: Det er å gjøre ham til et utskudd. Å si at han ikke er en som oss, og å senke terskelen for å finne ham skyldig, sa Kristensen, og fortsatte:

– Det er fullstendig irrelevant for gjerningsspørsmålet om han tenner på å ha på seg damesko.

– En feiging

Kristensen er enig i at spørsmålet om modus er relevant, men mener at bevisene ikke har vist at et slikt drap som Birgitte Tengs ble utsatt for stemmer overens med klientens modus.

– Er hans modus å begå et seksuelt motivert rovdrap?

– Sakene han er dømt for viser det motsatte, nemlig at han er en feiging i sine tilnærmelser til jenter, sier Kristensen.

– Hvis modus skal være det eneste som retten skal sitte igjen med, må varsellampene virkelig lyse, sa Kristensen og minnet retten på hva det hadde ført til for Viggo Kristiansen i Baneheia-saken.

Publisert: