322 reinsdyr drept av lynnedslag

En oppsynsmann fra Statens naturoppsyn har funnet 322 døde reinsdyr på et lite område sør på Hardangervidda. Trolig har flokken blitt truffet av lyn.

DØDE: De døde reinsdyrene ble funnet på Hardangervidda mellom Møsvatn og Kalhovd i Telemark.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Vi har mannskaper i området nå som har tatt prøver og talt opp dyrene. Totalt er 322 dyr drept. Vi venter nå på helikoptertransport for å ta mannskaper og prøver ut før det kommer uvær, sier Knut Nylend ved Statens naturoppsyn til BT.

Det var fredag en oppsynsmann fant de mange døde dyrene. De ble funnet på Hardangervidda på ca. 1200 meter over havet, mellom Møsvatn og Kalhovd i Vinje kommune i Telemark.

Nylend forteller at det gikk et kraftig tordenvær i området fredag ettermiddag, og flokken trolig er truffet av lyn.

— Villrein er et flokkdyr, og selv om det blir å spekulere, er det ikke unaturlig å tenke seg at de kan ha trukket enda tettere sammen da flokken ble urolig av det kraftige tordenværet. Da lynet slo ned, kunne det derfor ramme så mange.

LES OGSÅ: 14 kilos isklump på halsbåndet til villrein

Tar med hodene

— De lå døde i et ganske konsentrert område, så de har sikkert stått ganske tett. Rein står ofte slik, sier Nylend til NRK Hordaland, som først omtalte saken.

Statens naturoppsyn var i området søndag for å telle og ta prøver av dyra.

— Vi benytter nå muligheten til å ta prøver for skrantesyke (Chronic Waste Disease), som har rammet rein tidligere i år, sier Nylend til BT.

Prøvene for CWD tas i hjernen til dyrene.

— Det var logistisk krevende for oss å ta alle prøvene på fjellet, så vi har nå kappet av alle hodene på dyrene, og flyr disse til et testsenter i Lærdal, sier Nylend.

LES OGSÅ: - Verre dyremishandling finnes ikke

- Overrasket

Nylend sier til NRK Hordaland at funnet kom overraskende på SNO.

– Det er veldig spesielt. Jeg har hørt om storfe som er blitt drept av lynet, men ikke i så voldsomme mengder, sier han.

Hardangervidda har en bestand på vel 10.000 villrein, ifølge Norsk Villreinsenter.

Hva som skal videre skje med de døde dyrene videre er opp til Mattilsynet.

— Jeg vil tro de vil se på dette når de er tilbake på jobb på mandag, sier Nylend.

Publisert: