Norge er tryggere - midlertidig bevæpning avvikles

Politifolk skal ikke lenger få bære våpen til hverdags. Den midlertidige bevæpningen skal være avviklet innen onsdag til uken.

Publisert Publisert

tac09ac5.jpg

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Trusselnivået her i landet har sunket, og behovet for økt bevæpnet beredskap er derfor ikke lenger til stede, fastslår Politidirektoratet torsdag ettermiddag. Tillatelsen til midlertidig bevæpning blir derfor ikke forlenget når inneværende periode er over onsdag 3. februar.

Alt innsatspersonell skal nå tilbake til alminnelig politiberedskap med fremskutt lagring i kjøretøy – slik det var før den midlertidige bevæpningen ble iverksatt.

— Politidirektoratets samlede faglige vurdering er at det ikke er grunnlag for å fortsette den midlertidige bevæpningen. Derfor går vi nå tilbake til fremskutt lagring, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Forlenget etter Paris

Den midlertidige bevæpning av politifolk startet for et år og to måneder siden og var begrunnet med økt terrortrusselnivå. Ordningen ble først vedtatt avviklet i november i fjor – bare timer før bevæpnede menn knyttet til Den islamske staten (IS) tok 130 menneskeliv i Paris.

Det førte til en uavklart og uoversiktlig situasjon, som gjorde at midlertidig bevæpning ble forlenget. Nå er situasjonen avklart, og politiet kan gå tilbake til fremskutt lagring, opplyser POD.

— Som politidirektør forstår jeg at mange medarbeidere mener at bevæpning oppleves som et nødvendig verktøy. Samtidig må vi forholde oss til det regelverket som gjelder i våpeninstruksen, sier Humlegård.

Politisk omstridt

Ordningen har vært politisk omstridt og forsøkt begrenset blant annet gjennom et forslag om et midlertidig bevæpning maksimalt skal kunne bli opprettholdt i ett år.

Forslaget, som SV sto bak, ble ikke vedtatt, men flere av de andre partiene uttalte seg kritisk om regjeringen og justisminister Anders Anundsen (Frp): Det er nødvendig å redusere behovet for bevæpning av politiet, og Stortinget må få medbestemmelse i spørsmålet om varighet av midlertidige ordninger, fastslo leder for justiskomiteen, Hadia Tajik, i sommer.

— Den midlertidige bevæpningen av norsk politi har vært et ekstraordinært tiltak som har vart i over et år. Det er bra at trusselen ikke lenger er så alvorlig, at landet er tryggere og at dette tiltaket ikke lenger anses som nødvendig, sier Tajik til NTB i dag.

Publisert