Flere nedturer mandag. Nå kan løpet være kjørt for Hareide.

Nå gir en av støttespillerne opp håpet om at rød side skal kunne ta med seg et flertall inn i landsmøtet fredag.

Publisert:

Knut Arild Hareide fikk et flertall av delegatene for sitt syn under fylkesårsmøtet i Akershus KrF mandag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • Robert Gjerde
  • Alf Ole Ask
  • Lars Molteberg Glomnes

Fylkesleder i Akershus KrFU, Simen Bondevik, tror ikke Knut Arild Hareide har noen mulighet til å få et flertall av delegatene på sin side på landsmøtet 2. november, etter at det bare ble 5–4 i hans favør under årsmøtet i Akershus KrF.

– Han burde ha fått 6–3. Nå blir det vanskelig å få et flertall røde delegater, sier Bondevik som selv er rød delegat på landsmøtet fra Akershus.

Utsiktene blir ikke bedre av at Hareide mandag kveld tapte både Vestfold og Oslo, to fylker han hadde håp om å vinne.

  • Fra Vestfold sendes det fire «blå» og tre «røde» representanter til det ekstraordinære landsmøtet fredag.
  • Oslo KrF sender fire blå og tre røde delegater. I første runde var det 27 røde og 24 blå og ni som ønsker fortsatt opposisjon i hovedstaden. Da delegatene ble bedt om kun å velge mellom rød eller blå, ble det 28 røde og 32 blå.

Nå gjenstår kun Østfold, som tirsdag skal velge sine 8 delegater. Der trenger de blå i realiteten én delegat for å få flertall.

Les også

KrF-profiler advarer mot å høre på partiledelsen

Håper delegater vil ombestemme seg

Fylkesleder i Oslo, Espen Andreas Hasle, stemte for Hareides forslag om å gå i regjeringsforhandlinger med venstresiden.

Fylkesleder i Oslo, Espen Andreas Hasle, sammen med Hareide og Ropstad på KrFs møte i Oslo mandag kveld. Foto: Jan Tomas Espedal

– Jeg tenkte at det ville bli jevnt, og det ble det. Jeg hadde jo håpet på en delegat mer til venstresiden, men nå har partiet sagt sitt og det var en god samtale.

– Tror du at det nå er avgjort og at den blå siden er sikret seieren?

– Ingenting er avgjort. Folk kan ombestemme seg og vi skal ha en debatt før valget. Der må vi jo lytte til hverandre, sier Hasle.

Stort engasjement under KrFs møte i Oslo Foto: Jan Tomas Espedal

Bondevik gir ikke opp håpet.

– Ingen årsmøter har bundet sine delegater, i god KrF-ånd. Dermed kan alle vurdere fritt på selve landsmøtet. Jeg tror f.eks. Hareides mulige exit som partileder, hvis han ikke får flertall, nå kommer inn med full tyngde. Derfor er utfallet fortsatt helt åpent, sier Bondevik.

Dårligere enn håpet i Akershus

Nestleder Ropstad, som ønsker at KrF skal gå inn i Solberg-regjeringen, var fornøyd etter resultatet i Akershus.

Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, hadde god grunn til å smile i kveld. Foto: Jan Tomas Espedal

– Det er jo veldig, veldig bra. Det gir et godt utgangspunkt, sier Ropstad da han fikk nyheten om at det ble fire blå delegater fra Akershus – og fem røde.

Han hadde fryktet færre blå.

– Nå ble jeg veldig glad, sier han til Aftenposten.

Noen vil også gå en tredje vei

KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan har tatt til orde for en «tredje vei», nemlig fortsatt opposisjon. Han frykter at partiet kan bli delt i to hvis et knapt flertall, den ene eller andre veien, fører til at partiet går inn i en regjering.

Grøvan-linjen fikk ingen delegater i Akershus. I Vestfold skal to delegater i utgangspunktet gå for denne løsningen.

Den siste av de blå kandidatene i Oslo representerer de som ønsker å stemme på fortsatt opposisjon, men dersom de skal velge, går de mot blått.

Les også

Hareide: – Abortdemonstranter har misforstått

Abort-demonstrasjonen ble tema i Vestfold

Fylkesleder Laila Eliassen i Vestfold, som ønsker at partiet skal innlede drøftinger med Solberg-regjeringen, sier at hun ikke er overrasket over resultatet.

– Jeg er fornøyd med flertallet havnet der det gjorde, sier hun, men at det var jevnt var som ventet, sier hun til Aftenposten

Abortdemonstrasjonen i Oslo var et stadig tilbakevendende tema på Vestfold KrFs årsmøte. Flere av talerne viste til at dette viste venstresidens sanne ansikt.

En av dem var innleder sentralstyremedlem Tove W. Haugland, som karakteriserte demonstrasjonen i Oslo som en demonstrasjon rettet imot KrFs politikk.

Hun understreket at dersom KrF søkte seg inn i Solberg-regjeringen, ville de få til endringer i dagens abortlov. Noe hun også fikk støtte for fra Hans Fredrik Grøvan, som innledet for at KrF skal fortsette som nå.

En samlet partiledelse mener fortsatt opposisjon ikke er å foretrekke og mener selv et knapt flertall på landsmøtet 2. november må avgjøre retningsvalget.

Samarbeidsspørsmålet avgjøres fredag på partiets ekstraordinære landsmøte.

Publisert: