«Oldefarnavn» passer inn i navnetrendene nå

Se vår liste over forslag. Navn går ofte i hundreårssykluser.

GÅR I SYKLUS: Navn går ofte i syklus, gjerne hundreårssykluser. Derfor vil navn som var (mye) i bruk på begynnelsen av 1900-tallet, passe godt nå. Slike navn er det mange av i listen.
  • Babyverden.no
  • Maren Eriksen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hva heter bestefaren din?

En forumbruker hos Babyverden stilte dette spørsmålet, og svarene rant inn.

Svarene og liste over «oldefarnavn» finner du i faktaboksen.

Navneforsker Ivar Utne har gått gjennom listen, han mener alle navnene der er navn som foreldre godt kan velge nå.

— De passer godt inn i navnetrendene. Mange av navnene i listen var i bruk i Norge på 1800-tallet og tidlig 1900-tall, sier Utne.

Hundreårssykluser

Navn går ofte i hundreårssykluser eller der omkring. Derfor vil navn som var (mye) i bruk på begynnelsen av 1900-tallet passe godt nå. Slike navn er det mange av i listen.

— Noen av dem er navn som vi kjenner i Norge fra middelalderen, som Olav, Sigurd og Trygve. Dessuten har Arne og Asbjørn vært litt i bruk hele tiden. Vi ser også at Olaf begynner å røre seg igjen, og det bør være tid for å hente frem Kåre, Leif/Leiv, Birger og Bjarne, sier Utne.

Ønsker du sjeldne navn brukt i denne perioden trekker Utne frem Hjarrand, Svale og Ovald/Åvald.

— Hilding er et like gammelt navn fra Sverige, sier han.

Har du en av disse 40 deodorantene på badet?

Les også

28 av dem bør du styre unna på grunn av farlige stoffer, viser test

Ser det samme i England

Det er en gammel tradisjon å se til England for navneinspirasjon, og også oldeforeldregenrasjonen fikk engelskklingende navn.

— I listen ser vi Albert, Alfred, Edvard og Edvin som er fine navn for barn nå, sier Utne.

ENGLAND: Det er en gammel tradisjon å se til England for navneinspirasjon, og også oldeforeldregenrasjonen fikk engelskklingende navn. Her er en statue av kong Alfred.

Rundt år 1900 ble det også brukt navn fra landene ved middelhavet. Utne trekker frem franske Eugene som eksempel.— Mange navn som var inspirert av latinsk språk var også i bruk på den tiden, som Kornelius, Marius, Antoni, Karolus og det sjeldne navnet Amadeus. Noen navn fikk også en ekstra i foran us -endingen, som Martinius og Mandius, forteller Utne.

Forkortelser i gamledager

Tenker du at gamle navn er gammeldagse, og at forkortelser er en ny trend? Langt ifra. På 1800-tallet og i begynnelsen av 1900-tallet var det mange som tok i bruk kortformer av lange navn.

– Eksempler kan være Mandus av Amandus og Nelius av Kornelius. Hardin er også en forkortelse av Gerhard, sier Utne.

Noen valgte også å sette sammen deler av to navn til et nytt.

– Malvin, Noralf og Oddmund er eksempler på trenden med å sette sammen navn deler av navn, sier Utne.

Etternavn som fornavn

I USA er det vanlig å gi barn etternavn som fornavn, og Marlowe og Scott som finnes i listen over er eksempler på det. I Norge er det ikke så vanlig nå til dags, til dels på grunn av en navnelov som begrenser muligheten til å gjøre dette. Rundt år 1900 var dette vanligere her til lands.

– I listen ser vi Brostrup, Meier og Nordahl. Anker og Selmer kan også være inspirert av etternavn, men kan også være gamle fornavn, sier Utne.

Les også

Disse navnene burde vært mer populære nå

Han forklarer når etternavn kan brukes som fornavn.

– Når etternavn har vært noe i bruk som fornavn før, er det mulig å gi dem som fornavn til barn nå. Det er noen foreldre som ønsker å føre videre navnetradisjon i slekten på den måten. Et etternavn brukt som fornavn i flere land, blir det også godtatt for norske barn.

Ikke gamle nok ennå?

En del av navnene i listen tror ikke Utne vil få en stor oppsving ennå, fordi de ikke er gamle nok. Dette er navn som var vanlige midt på 1900-tallet, og som vi nå kjenner som gamle mennesker.

— Navn som Svein, Sven, Steinar, Magne, Trond, Bjørn, Tormod, Torstein, Terje og Rune synes nok noen er for tidlig å hente fram nå. Det er ofte slik at navnene først blir brukt når de med navnet ikke lenger lever, sier Utne.

Fått med deg disse artiklene?

Les også

Derfor vil Gina Halvorsen (32) heller leie enn eie bolig

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Les også

Dette Iphone-trikset bør alle prøve

Les også

Har du gitt barnet ditt et navn med kongelig klang – uten å vite det?

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Publisert: