Hvilken skylagringstjeneste er best?

Dropbox, One Drive eller Google? Men hva er egentlig skylagring og hvordan gjør den livet ditt lettere?

SKYLAPPER: Stikk i strid med hva en skulle tro så foregår ikke skylagring oppe i skyene....
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Se konklusjonen på testen helt nederst i saken

Et av buzzordene i teknologiverden de siste årene har vær skylagring, eller «cloud storage» som det heter på på engelsk. Men hva er egentlig skylagring og hvordan fungerer det?

Kort fortalt så handler det om at en rekke firma (Microsoft, Apple, Google etc.) tilbyr seg å ta vare på det du måtte ha av data som du trenger å oppbevare.

Dette kan være dokumenter, fotografier, musikkfiler, hjemmevideoer, brukernavn og passord — kort sagt, absolutt alt som lett kan lastes opp og som ikke overskrider en viss filstørrelse.

Men hvis disse filene er så viktig for deg hvorfor da ikke lagre dem på din egen harddisk? De fleste av oss har vel opplevd at PC-en har krasjet, blitt infisert av et virus eller på andre måter har streiket fullstendig.

Og hva om du sitter på jobb og trenger tilgang til et passord som du har lagret kun på din egen hjemme-PC?

Kun DU har tilgang

Skylagring løser mange av disse problemene for deg. Med en (eller flere) konto på en av de mange skylagringstjenestene så kan du hente ned det du trenger av personlige data fra hvilken som helst PC, Mac, smarttelefon eller nettbrett hvor du nå måtte være i verden. Dine personlige data lagres på eksterne servere (og ikke «i skyene» som navnet tilsier).

SERVERE: "Skyen" er ikke luften, men serverparker som står godt plantet på bakken.

Kontoen er din personlige og ingen andre kan få tilgang til denne uten riktig brukernavn og passord. Med riktig bruk så er faktisk brukernavnet og passord til din egen skylagring de eneste du trenger å huske.

Les også:Klager inn Apples brukervilkår

Les også:Riksarkivaren sier nei til skylagring i utlandet

Ulemper

Dette er for godt til å være sant, tenker du kanskje. Det må da finnes ulemper med skylagring også. Hva om den tjenestilbyderen jeg bruker bilr hacket eller om de går konkurs? Forsvinner alle mine personlige dokumenter da?

Så langt har ikke dette vært et problem. De største tilbyderne av skylagring er godt beskyttet mot hacker-angrep og dine personlige data ligger uansett tryggere «i skyen» enn hva de gjør på den hjemme-PC.

Der er de i alle fall beskyttet i tilfelle junior skulle finne på å laste ned en piratversjon av «Minecraft» hjemme som er infisert av både trojanere og virus.

Les også

Endelig en smart minnepinne til Iphone.

Gratis og «gratis»

Om akkurat den skylagringstjeneste du benytter skulle gå konkurs eller på andre måter være tvunget til å stenge så vil likevel dine data være trygge og tilgjengelig. Du vil også få god tid til å flytte disse til en annen tjeneste eller hente dem ned om det verste skulle skje.

KOSTER: Det koster fort penger å skulle lagre i skyen. Det kan derfor være lurt å sammenligne priser og hvor mye du kan lagre gratis.

De fleste av disse har et gratis «medlemstilbud» på gratis lagring når du lager deg en konto, men om du virkelig ønsker å lagre store mengder bilder, musikk og hjemmevideoer så kan du øke størrelsen på din personlige lagringsplass for en billig penge. Det finnes også en rekke andre metoder å øke lagringsplassen på. Disse variere i stor grad av serviceleverandøren du bruker, men kjøper du deg f.eks. en ny Samsung-mobil så får du mer boltreplass på Dropbox på grunn av selskapenes samarbeidsavtale.

Så med alle disse tankene i bakhodet bestemte vi oss for å teste de største og mest kjente skylagringstjenestene for å se hvilke som var best. Dette er hva vi fant ut:

Dropbox

Dropbox-konto skaffer du deg her

dropbox.jpg

En av de første og fortsatt en av de aller største skylagringstjenestene. Dropbox eies av Dropbox Inc. i San Fransisco. Dropbox er den eneste av de store skylagringstjenestene som også støtter Linux og Blackberry i tillegg til Windows, Mac OS X, Android og Ios og Windos Phone. På en Mac eller en PC kan du velge å installere en Dropbox-mappe som vil fungere akkurat som hvilken som helst mappe på systemet ditt (slik som f.eks. Mine Dokumenter).

Alle filer som legges hit vil automatisk synkroniseres med Dropbox-kontoen din slik at du får disse tilgjengelig uansett om du logger deg på fra et nettbrett, en mobil eller en annen PC / Mac — hvor du nå måtte befinne deg i verden.

Dropbox er gratis for opp til 2GB data. Vil du ha mer plass å må du betale for dette (her finnes det flere betalingsplaner, men for en hundrelapp i måneden så får du 1 terabyte å boltre deg på).

En gladnyhet til Samsung-eiere er at du automatisk får med en Dropbox-konto med 50 GB når du kjøper et nettbrett eller en smarttelefon fra de sør-koreanske fabrikanten.

OPPTUR: Dropbox er den tjenesten som oppfører seg mest sømløst og som vi aldr har hatt noe trøbbel med. Lekende lett å dele filer med andre.

NEDTUR: Dyrere enn de andre konkurrentene, mangler en del finesser som du finner hos bl.a iCloud og Google Drive.

Les også

Frykter dyrere mobil og bredbånd

Google Drive

Google Drive skaffer du deg her

ta1ffdec_doc6odroxjcucij14g8le6.jpg

Det er vanskelig å finne motforestillinger mot Google Drive for en vanlig bruker. Har du en Android smarttelefon, et Android nettbrett og i tillegg er en flittig bruker av Gmail, YouTube, google + eller noen av de mange andre tjenestene som drives fra Googleplex i Mountain View i California så er dette skylagringstjenesten for deg. Mest sannsynlig så har du allerede en Google Drive -konto selv om du aldri har brukt den eller vært klar over det.For en slikk og ingenting (med andre ord: helt gratis) så får du 15 GB å boltre deg på. I likhet med Dropbox så lar Google Drive deg lage en mappa på din personlige PC / Mac som du kontrollerer på samme måte som innholdet i f.eks. Mine Dokumenter.

Og om du har blitt en av de mange av oss som bruker tjenestene i Google Docs (tenk Microsoft Office her) så bidrar Google Drive på mange måter til å gjøre livet ditt litt lettere.

OPPTUR: 15 GB med gratis lagring gjør at Google Drive er den mest generøse av skylagringstjenestene.

NEDTUR: Kan bli mange duplikater om du velger å åpne andre fil standarder (f.eks. MS Word) via Google Docs.

OneDrive

OneDrive skaffer du deg her

onedrivelogo.jpg

OneDrive het tidligere SkyDrive og drives av Microsoft. Her får du 7 GB gratis rett fra boksen (!) og i motsetning til f.eks. Dropbox så har du selsvagt full utnyttelse av denne tjenesten om du skulle ha en Windows Phone. OneDrive støtter også Windows, Mac OS X, Android og Ios og fungerer rimelig sømløst på dem alle. Du får også ytterligere 3GB gratis om du linker opp mobilkameraet ditt mot tjenesten slik at du får en automatisk backup av alle bilder du tar. Disse kan du igjen se på en stor skjerm via OneDrive -appen du som nå er intergrert i Xbox One. Ulempen med OneDrive er den byr på mye mer knoting når du skal velge synkronisering, opp -og nedlasting enn konkurrentene.

OPPTUR: «Rett-på-TV» -funksjonen til Xbox One er ypperlig. Om du selv er på reise og vil dele noe med familien så får de dette rett på TV'en bare sekunder etter at du selv har tatt bildet.

NEDTUR: Brukergrensesnittet på Android og iOS kunne ha vært bedre.

Er det greit?

Les også

Vil ikke ha aldersgrense på Facebook og Snapchat

Icloud

Icloud skaffer du deg her

szb984da_doc6oe04j70sgo1klpt3le6.jpg

Apples egen skylagringstjeneste har vært operativ noen år nå. Men likevel foretrekker mange Ios— og Max OS X-brukere Dropbox eller andre alternativer. Hvorfor?Jo, Icloud i likhet med mange andre av Apples løsninger har en distinktiv...la oss kalle det en «smak av Apple». Selskapet VIL gjøre ting på sin egen måte, selv om det i dette tilfellet gjør det vanskeligere for forbrukerne.

Icloud er ikke en tradisjonell drag-and-drop -tjeneste for ting du ønsker back-up av. I stedet linker det forskjellige aspekter av selskapets produkter til skylagringstjenesten.

Iphone og Ipad har en tett integrasjon med iIcoud og vil automatisk lagre data om kjøpte apper, passord, settinger, kontakter, kalender og email. Fotografier tatt med Android og Windows Phone blir ikke automatisk lagret.

Du kan få tilgang til filene dine via nettsiden icloud.com eller ved å laste ned «Control Panel» -programvaren fra Apple, men disse løsningene er på ingen måte like rask, effektiv eller tilgjengelig på samme måte som Dropbox og Google Drive.

OPPTUR: Kjøp en app en gang og den lastes automatisk ned på alle dine Apple-dingser - for evig tid.

NEDTUR: Dropbox og Google Drive er laget for at du skal få tilgang uansett hva du bruker av hardware eller hvor du befinner deg. iCloud føles mer som en iPhone og iPad -løsning som fortsatt ikke helt har funnet formen.

Les også

Apple innrømmer å ha lagt inn Iphone-feil med vilje

Amazon Cloud Drive

Amazon Cloud skaffer du deg her

amazon.jpg

En skylagringstjeneste som ikke kan konkurrere med de store, men som likevel har en helt unik funksjon. I utgangspunktet en minimalistisk og nedstrippet tjeneste som lar deg lagre dokumenter, foto og video for Windows og Mac OS X. Men Cloud Drive har et tilbud til bokelskere som de ikke kan si nei til. I tillegg til å ta vare på alle Kindle-bøkene du har kjøpt på Amazon så kan du også bruke en lite kjent funksjon i selve Kindle-programvaren som fungerer sammen med Cloud Drive.

La oss si at du har en ebok i mobi-format (formatet som Kindle-reader benytter seg av) som IKKE er kjøpt på Amazon, men som du ønsker å ha over i leseren din. Ved å installere en liten software på maskinen din ( oppskriften finner du her.

Deretter er det bare å høyreklikke på filen, velge «Send to Kindle» og vips så lastes boken ned på din egen leser. Om du har en ebok i et annet format så kan du gå hit for å konvertere denne til mobi-formatet.

OPPTUR: Et «must» for de av oss som har lagt den trykte boka på hylla og konvertert til digitalt blekk.

NEDTUR: Ingen god erstatning for andre nettskytjenester på grunn av manglende support for standarddokumenter.

Konklusjon

Dropbox har det beste grensesnittet og er lettest å bruke, men også mest gjerrig med gratis lagringsplass.

Vårt stalltips går derfor til Google Drive som gjør det veldig lett å både å lagre, åpne, bruke og dele over en rekke forskjellige plattformer.

Fått med deg disse sakene?

Publisert: